Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

"Орел і Решка. Шопінг" у Лісабоні: відчуй себе героєм історичного фільму!

"Орел і Решка. Шопінг" у Лісабоні: відчуй себе героєм історичного фільму!

5 серпня 2014 | 17:11

Лісабон – найзахідніша європейська столиця, перлина Португалії. Місто, де минуле і сьогодення гармонійно сплелися в єдине ціле. Закладений на пагорбах над річкою Тежу, він отримав назву "місто на семи пагорбах". Лісабон – справжня мекка для цінителів вінтажних штучок.

Аристократичний шопінг з необмеженим бюджетом:

Шопінг АЗУЛЕЖУ. Solar Antiques Rua o.Pedro V, 68-70

Азулéжу – всього-на-всього керамічна плитка, але в Португалії вона з простого оздоблювального матеріалу перетворилася на предмет мистецтва. Перше, на що звертаєш увагу, потрапивши до країни, – це азулежу на фасадах і в інтер'єрах церков, палаців, звичайних будинків і навіть станцій залізниці та метро. Назва "азулежу" походить від арабського "аз-зулайдж" – "камінчик". Ціни величенькі, як для плиточки яка вже була у вжитку, коливаються від 450 до 25,000 євро. Для себе Антон обрав невеличке азулежу, яке було створено у XV ст.

Португалія – одна з небагатьох країн, де росте корковий дуб. Корок має такі унікальні властивості, як еластичність, вогнетривкість і легкість. Завдяки цьому він набув такого широкого застосування не тільки у виробництві пробок для вина, поплавців і настилів для підлоги, а й у виробництві двигунів і космічних технологій.

Шопінг КОРОК. Pelcor Store Rua das Pedras Negras, 28

У Лісабоні є цілий дизайнерський магазин, де продають виключно коркові речі. Вигадливі португальці виробляють з корку сумки, чохли для гаджетів, гаманці – все це у єдиному екземплярі. Щедрий власник золотої картки придбав одразу три унікальні речі: капелюх, сумку і парасолю – все з того ж диво-короку. Залишивши в магазині 989 євро.

Шопінг ФІЛІГРАНЬ. Joalhara Do Carmo Rua do Carmo, 87B

Філігранне мистецтво – це техніка роботи з золотом, сріблом, яка датується 3000 р. до н. е . Зародилась філігрань на Далекому Сході. Португальські майстри працюють протягом кількох годин над кожною деталькою, формуючи квіти, серця і листя в брошках, шпильках, підвісках, запонках. Працелюбні португальці з філіграні виготовляють також і предмети декору. Для любої матусі заможний шопер придбав коштовну філігрань за 10,300 євро.

За легендою, у 1678 році настоятель пригостив двох ліверпульських виноторговців вином, яке ті оцінили, як "вельми приємне, солодкувате і на рідкість злагоджене". Після довгих умовлянь абат повідав їм свій секрет: під час бродіння він підливав у вино коньячний спирт – так отримав славу перший португальський портвейн.

Шопінг ПОРТВЕЙН. м. Порто, Галерея "Портвейн"

Слово "портвейн" викликає у всіх жителів СНД стійку асоціацію з мерзенним дешевим вином, яке зі справжнім портвейном має хіба що спільну назву. А портвейн полюбляє сама королева Англії, власне 60-річчя королева відсвяткувала вінтажним портвейном "Graham`s". Саме такий портвейн придбав Антон за 2,100 євро.

Дивовижний шопінг зі 100 баксами:

Шопінг ВІНТАЖНА КОСМЕТИКА. Avida Portuguesa Rua Ancienta, 11

У Лісабоні можна купити вінтажну косметику, зроблену за старовинними рецептами. Мило, виготовлене за технологією XIX століття, коштує 15 євро. Усі інгредієнти суто натуральні, без усілякої там хімії. Дизайн обгорток залишається незмінним ось вже два сторіччя. Улюблений крем, яким користується відомий модельєр Крістіан Лакруа, можна придбати за 6 євро. Тут же є мило, яке люблять Джордж Клуні та Бейонсе. Довірившись вподобанням співачки, Маша не пожалкувала 15 євро і придбала мило.

Португалія – справжній рай для гастро-туристів! "Життя коротке, тому варто коштувати десерт першим", – подумала Марія і пішла до паштеларії. Паштейш – традиційний португальській десерт, акуратні корзиночки з "хитрим" кремом всередині. В Лісабоні вони продаються на кожному кроці.

Шопінг ПАШТЕЙШ. De Belem Rua de Belem, 84-92

Знана паштеларія у Лісабоні випікає десерт за автентичним старовинним рецептом, якому 200 років. Супер таємний рецепт, відомий лише трьом кухарям(!), колись був куплений багатієм у монаха. За смачнючій десерт блондинка заплатила 4 євро і щаслива рушила далі.

Шопінг МАГАЗИН КОНСЕРВІВ. Conserveira de Lisboa Rua des Bacalheiros, 34

Португальські консерви в старовинних банках – найкращий сувенір з Лісабону. У португальських рибних консервів, між іншим, є, як мінімум, одна шанувальниця серед королівських осіб. Коли в 1957 році королева Єлизавета II відвідала Португалію, то Лондон по дипломатичних каналах дав знати приймаючій стороні: Її Величність відчуває особливу слабкість до португальської консервованої сардини. Можливо, вони нагадали їй роки війни, коли нейтральна Португалія поставляла свої консерви воюючим сторонам по обидві лінії фронту – і англійцям, і німцям. Спробувати королівські вподобання Маші коштувало 5 євро.

З поваги до старожитності, португальці організували у Лісабоні навіть шпиталь для ляльок. Жарти в бік, ляльковий шпиталь організований точнісінько, як для людей. Лялькам навіть заводять особисту картку!

Шопінг ШПИТАЛЬ ЛЯЛЬОК. Hospital de Bonecas Placa de Figueira, 7

З поваги до ляльок, від яких лишилась єдина деталька, майстри збирають їх докупи і формують нову іграшку. З таких лялькових кіборгів згодом утворився цілий магазин. Не в змозі відмовити собі придбати унікальну річ, шопер віддасть останнє. За шалені 29 євро, унікальна лялька тепер належить Маші.

Мабуть, важко знайти на Землі більш романтичне місце. Лісабон – місто мореплавців. Ви тільки уявіть собі, що вулицями цього міста колись ходили Христофор Колумб і Фернан Магеллан. Здається, його оминають стрімкі трендові хвилі. На шопінг до Лісабону варто відправлятись шукачам нових вражень і шанувальникам романтичної атмосфери.

Телепрограма