Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

10 найкасовіших фільмів за всю історію кіно

10 найкасовіших фільмів за всю історію кіно

24 жовтня 2014 | 14:51

"Це тому що в мистецтві немає об'єктивних критеріїв. Ось в спорті все об'єктивно - пробіг швидше за всіх стометрівку - все - ти молодець, переможець, чемпіон!.. І нікого не цікавить стиль твого бігу, хоч задом наперед".

К/ф "Про що говорять чоловіки"

Важко сперечатися з Камілем, в більшості випадків, людський підхід до оцінки творів мистецтва дійсно дуже суб'єктивний. І все ж є в кінематографі такий показник, на який не впливає особисте ставлення того чи іншого глядача. Так-так, звичайно ж, це - касові збори від фільму. І сьогодні ми пропонуємо вашій увазі найбільш об'єктивний з усіх наших рейтингів.

1. "Аватар"

Збори – $2 782 375 172  (бюджет - $237 млн.)

Режисер фільму Джеймс Камерон зізнався, що йому завжди була близька тема протистояння культур і цивілізацій, в ході якого персонаж знаходить своє місце в культурі, яка спочатку була ворожою для нього. Своїми джерелами натхнення для створення "Аватара" Камерон називає, по-перше, кожну прочитану ним науково-фантастичну книгу, а по-друге, міфологію індуїзму. Саме індуїзму фільм зобов'язаний своєю назвою - аватаром в індуїзмі називають сходження божества на землю, його втілення в смертну істоту.

Думки колег Камерона по режисерському цеху в оцінці фільму розділилися. Стівен Спілберг назвав картину найдивовижнішим витвором кінофантастики з часів "Зоряних воєн". А ось Емір Кустуриця вважає "Аватар" просто дурістю, адже в цьому фільмі ставка робиться на видовищність, а справжнє кіно повинне домагатися тривимірності не за рахунок технологій, а за рахунок свого глибокого змісту.

2. "Титанік"

Збори – $2 185 372 302 (бюджет - $200 млн.)

Коли Камерон писав сценарій до фільму, свого героя Джека Доусона він просто вигадав. Але пізніше він дізнався, що одним з пасажирів лайнера був чоловік на ім'я Джозеф Доусон, ірландець, який працював в котельні "Титаніка" сортувальником вугілля. Як і інші жертви "Титаніка" Доусон був похований на кладовищі Фейрвью-Лоун в канадському місті Галіфаксі. Після виходу фільму "Титанік" могила з написом "Дж. Доусон" стала найбільш відвідуваною на кладовищі, відвідувачі приносять сюди квіти і навіть залишають квитки на перегляд картини.

3. "Месники"

Збори – $1 512 157 910 (бюджет - $220 млн.)

Як відомо, гонорари Роберта Дауні (молодшого) за роботу в "Месниках" значно перевищували гонорари інших його партнерів по знімальному майданчику. Але Роберт Дауні, виявляється, не тільки прекрасний актор, він ще й відмінний товариш. Дауні навідріз відмовився підписувати контракт на зйомки в продовженні картини - "Месники 2: Ера Альтрона", поки його колегам не підвищать гонорари. В результаті, компанії "Марвел" не залишилося нічого іншого, як погодитися зі всіма умови "залізної людини".

4. "Гаррі Поттер та Смертельні Реліквії: Частина 2"

Збори – $1 328 111 219 (бюджет - $125 млн.)


В цілому, франшиза про Гаррі Поттера принесла своїм творцям понад 20 мільярдів доларів. З них шість з половиною мільярдів - виручка від прокату, близько чотирьох мільярдів - продаж відео, один мільярд - продаж прав на телевізійні покази, близько трьох мільярдів - продаж відеоігор і книг. Але найприбутковішою статтею доходу виявилися, як не дивно, товари з символікою серії та сувеніри. На сьогоднішній день прибуток від їхнього продажу складає сім мільярдів доларів!

5. "Трансформери 3: Темний бік Місяця" - дивіться цієї неділі о 20:00 на К1!

Збори – $1 123 746 996 (бюджет - $195 млн.)


Кращий у світі винищувач машин Майкл Бей цього разу організував зйомки з особливим розмахом і розбив понад 532 автомобіля! Щоправда, кіностудії не довелося за них платити - всі ці автомобілі постраждали під час повені і були утилізовані. Компанії, які займаються знищенням таких авто, тверезо розсудили, що у Бея вийде це зробити набагато ефектніше. І не помилилися - там точно є на що подивитись!

6. "Володар перснів: Повернення короля"

Збори - $1 119 929 521 (бюджет - $94 млн.)


Виручка від заключного фільму казкової трилогії про чарівний перстень, мабуть, настільки задовольнила компанію "New Line Cinema", що вона розщедрилася на преміальні для головних акторів, окрім обумовлених гонорарів. Хоббіти отримали близько півмільйона доларів за серію, а інші основні персонажі - приблизно по 250-300 тисяч. Актори, в свою чергу, вирішили зробити на пам'ять про фільм однакові татуювання - слово "дев'ять"  ельфійською мовою квенья.

7. "007: Координати "Скайфолл"

Збори – $1 093 544 126 (бюджет - $150 млн.)

На сьогоднішній день найприбутковіший фільм про пригоди Джеймса Бонда, але хто знає, чи надовго він таким залишиться? Вже відомо, що в грудні цього року розпочнуться зйомки фільму з робочою назвою "Бонд 24". Його прем'єра запланована на 6 листопада 2015 року. Бонда знову зіграє Деніел Крейг, а його партнеркою цього разу стане французька акторка Леа Сейду. Деталі сюжету фільму поки не розголошуються.

8. "Темний лицар повертається"

Збори – $1 081 041 287 (Бюджет - $250 млн.)

Коли Крістіан Бейл прийшов на кастинг першого фільму трилогії "Бетмен. Початок", він важив 50 кілограмів. Справа в тому, що перед цим актор знімався у фільмі "Машиніст", де його герой  дуже мало їв і страждав хронічним безсонням. І для того, щоб краще вжитися в образ, Бейл схуд на 30 кілограмів, недоїдав і не спав. Всі говорили, що у Бейла, від якого залишилися тільки шкіра та кістки, немає шансів отримати роль Бетмена, але режисер фільму Крістофер Нолан затвердив саме його. Нолан вважав, що йому потрібен саме такий актор - здатний заради ролі на все.

Нещодавно стало відомо, що Бейл зіграє Стіва Джобса в новому фільмі, заснованому на книзі Уолтера Айзексона. Це не має ніякого відношення до нашого сьогоднішнього рейтингу (поки що, а там, хто знає?). Але ми просто не можемо не порадіти можливості побачити улюбленого актора в ролі легендарного засновника компанії "Apple".

9. "Пірати Карибського моря: Скриня мерця"

Збори $1 066 179 725 (бюджет - $225 млн.)


Ох і намучилися, певно, гримери і бутафори на зйомках цього фільму! Кіра Найтлі до цього знімалася у фільмі "Доміно", для якого поголила голову, так що волосся їй довелося нарощувати. Численні татуювання Джонні Деппа потрібно було замазувати тональним кремом перед кожною зйомкою. Татуювання Орландо Блума у вигляді ельфійської дев'ятки доводилося весь час ховати під сорочкою. А ще Деппу потрібно було використовувати спеціальні "золоті насадки" для зубів, які приносили йому безліч незручностей. Після цього Депп якось дуже сильно замислився про проблеми з зубами, перейнявся особливою вдячністю до свого дантиста і досить оригінально висловив йому свою подяку - згадав його ім'я в фінальних титрах "Скрині мерця".

10. "Історія іграшок 3" (2010 р.)

Збори – $1 063 171 911 (Бюджет - $200 млн.)


Перший в історії мультиплікаційний фільм, збори від якого перевищили один мільярд доларів.

У студії "Pixar" є одна цікава традиція. В мультфільмах, які виходять на екран, завжди мимохіть показують героя наступного мультфільму. У мультику "Історія іграшок 3" таким героєм став Фінт МакТорпеда, новий персонаж "Тачок 2". Плакат з його зображенням можна побачити на стіні в кімнаті Енді.

Телепрограма