Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

Цюріх. Шопінг в місті мільйонерів від "Орел і Решка. Шопінг"

Цюріх. Шопінг в місті мільйонерів від "Орел і Решка. Шопінг"

7 листопада 2014 | 16:27

"Я як Швейцарія: нейтральний, наскільки це можливо, і солодкий, як шоколад"

(Ніл Шустерман, "Втікачі")

Швейцарія давно вже стала синонімом слова "нейтралітет" - країна не тільки не бере участі у військових і політичних конфліктах, а й взагалі не входить до жодних глобальних міжнародних асоціацій. Судіть самі, Швейцарія знаходиться в самому центрі Європи, але не входить до Євросоюзу. На її території знаходиться штаб-квартира ООН, але до складу ООН вона теж не входить.

Лише сто п'ятдесят років тому Швейцарія була найбіднішою країною Європи, настільки бідною, що швейцарцям не залишалося нічого іншого, окрім як найматися на службу в інших країнах, а зараз про її економічний розквіт складають легенди. Втім, швейцарська гвардія існує й донині, щоправда налічує вона лише сто чоловік. Швейцарські гвардійці повинні бути високими (не нижче 1, 74 см.) і ставними, зобов'язані коротко стригти волосся і не мати бороди та вусів. Під час служби їм заборонено вступати в шлюб. Проте, якщо наречена гвардійця виявиться щирою католичкою, для пари можуть зробити виняток.

Магазин Messerschmide H. Meng AG, Poststrasse 4


Поняття "швейцарські ножі" має узагальнене значення - як синонім якісного та престижного ножа. В США швейцарські ножі включені в список подарунків, які президент може вручати почесним гостям та іноземним політикам.

У світі існує лише дві марки, які не боючись можуть називати свою продукцію "Швейцарський армійський ніж" ("Swiss Army Knife") - Victorinox та Wenger. В кінці 19 сторіччя саме ці дві компанії отримали дозвіл постачати свою продукцію швейцарській армії. Мудра швейцарська влада вирішила, що мати двох постачальників краще, ніж одного - вони не зможуть зловживати своїм монопольним становищем і піднімати ціни. Фірми і справді чудово співіснували на ринку і їхню конкуренцію вже точно не можна було назвати нездоровою. Навіть назву для своєї продукції вони узгодили: ножі Wenger позиціонувалися як «справжні швейцарські армійські ножі", а ножі Victorinox - як "оригінальні швейцарські армійські ножі". Нещодавно ці дві компанії перетворилися на одну - компанія Victorinox придбала фірму Wenger, але бренд Wenger був збережений.

Швейцарські складані ножі традиційно виготовляють або червоного кольору, або з елементами червоного. Але робиться це не для краси, а з практичною метою - якщо ви упустили ніж на землю, в траву, в сніг або у воду, його легше буде знайти.

Магазин Chopard, Bahnhofstrasse, 40


Ім'я Chopard в ювелірному світі – це не лише символом якості, але і висококласного мистецтва.

Золота пальмова гілка Канського кінофестивалю - справа рук провідного дизайнера Chopard Кароліни Шойфеле. Саме вона в 1998 році надала їй того вигляду, який вона має зараз. Відтоді Chopard - незмінний партнер фестивалю.

На кіноекранах вироби Chopard теж з'являються досить часто. Прикраси цієї фірми носили героїні фільмів "Основний інстинкт-2", "Опівночі в Парижі", "Дев'ять" (а в цьому фільмі, якщо пам'ятаєте, дуже багато героїнь і всі вони - зірки першої величини). А торік дизайнери Chopard створили колекцію унікальних коштовностей для фільму "Діана: Історія кохання", який розповідає про трагічну долю принцеси Діани.

Творці найдорожчого у світі годинника - це також Chopard. Годинник, який називаються The Chopard 201-carat Watch, був випущений в єдиному екземплярі та проданий з аукціону за 25 мільйонів доларів. Хто саме його купив, невідомо, але якщо побачите на зап'ясті у подруги гору різнокольорових діамантів з ледь помітним циферблатом в центрі, майте на увазі, що, можливо, це він і є.

Магазин Max Afftolter Uhren & Bijouterie, Strehlgasse 25


А от музичних пам'яток, відомих на весь світ, в Швейцарії замало. Мабуть, їх всього дві - музична скринька та Тіна Тернер. Скринька була винайдена в Швейцарії двісті років тому, а королева рок-н-ролу вже більше двадцяти років живе в цій країні.

Трохи більше року тому теплим липневим вечором на березі Цюріхського озера відбулося весілля Тіни Тернер і німецького музичного продюсера Ервіна Баха. Загалом, пара разом ще з 1985 року, тільки от офіційно узаконити свої стосунки вони вирішили лише зараз. Наречена була в сукні від улюбленого дизайнера Джорджіо Армані, церемонія проводилась за канонами буддизму. Гостей було не багато - 120 найближчих осіб, серед них - Девід Боуї та Опра Уїнфрі. Як кажуть, скромно, але зі смаком. 73-річна наречена виглядала прекрасно, навіть неможливо було повірити в те, що вона старша за свого чоловіка на цілих 17 років.

Магазин Sprungli, Bahnhofstrasse, 21

Одного разу принцеса ельфів заблукала в горах. Поки вона блукала в пошуках дороги, на землю опустилася ніч. Принцеса вирішила попроситися на ніч в який-небудь будинок неподалік, але ніхто її не впустив, окрім найбіднішого чоловіка в селищі - старого кондитера. Він був настільки бідний, що з домашніх тварин у нього була лише корова, та й та стара і хвора, вона вже давно не давала молока. Кондитер зглянувся над принцесою, дав їй притулок та їжу - гарячий гіркий напій з мелених бобів какао - єдине, що було в домі їстівного. На ранок дівчина подякувала доброму кондитерові та вирушила додому. Вдома вона покликала всіх своїх підданих ельфів, наказала взяти їм мед, горіхи і ваніль і віднести їх рятівникові. Ельфи так і зробили, а після цього прийшли до сараю, де стояла старенька корова, і почали водити навколо неї хороводи, співати і танцювати. Це «шоу» настільки цілюще подіяло на корову, що вона повністю одужала, а її вим'я наповнилося молоком. Молока було так багато, що кондитер вирішив додати його в свій напій разом з медом, горіхами та ваніллю. І, о диво, у нього вийшов абсолютно новий напій - ніжний і смачний, якого ще ніхто в місті не куштував.

Легенда свідчить, що так і з'явився швейцарський шоколад, а приготувати його може лише людина з добрим серцем.

Сироварня Naturli Zurioberland AG, село Saland, Frauwisstrasse, 8


Зазвичай, коли за межами Швейцарії кажуть "швейцарський сир", мають на увазі сир Емменталь, проте в Швейцарії існує більше 25 видів сиру. Найпопулярніші з них - вже згаданий емментальскій, грюйер, тільзітер, раклет, варшан і тет-де-муан. Назва останнього українською мовою звучить як "голова ченця". Історія цього сиру нараховує більше восьми сторіч і бере свій початок в монастирі Беллі на заході Швейцарії. Раніше сир називався ім’ям монастиря - Беллі, а свою теперішню назву він отримав після французької революції. Цей сир прийнято подавати на стіл досить незвичайним способом - не розрізаний, а знімати з нього стружку - за допомогою спеціального обертового ножа. Хтось угледів в цьому схожість з тим, як католицькі монахи виголюють тонзуру в себе на голові.

Магазин La Serla, Bahnhofstrasse, 25


Своєю появою на світ браслети Шамбала зобов'язані буддійським ченцям - саме їм спало на думку плести захисні шовкові шнурки, які тоді називалися "Дев'ять скорпіонів". Пізніше такі шнурки стали прикрашати намистинами з кістки, вирізати на них орнаменти та магічні символи. Коли ж браслети з'явилися в Індії, місцеві шамани придумали прикрашати їх дорогоцінним камінням. Зроблено це було не тільки для краси, а й для користі - в Індії поширене вчення про вплив каменів на долю людини. Колір браслету та вибір каменів залежить ще й від того, під яким знаком Зодіаку народився його власник. Врахуйте це, коли будете вибирати свій браслет Шамбала.

Саме ж слово "Шамбала" на санскриті означає "місце миру та спокою". За легендою, це була гармонійна чарівна країна, яка стала невидимою для людських очей після мусульманського вторгнення. Тільки чисті серцем люди можуть знайти туди дорогу. Браслети Шамбала покликані допомогти своїм власникам знайти дорогу до миру та спокою в своїй душі.

Ну що сказати, дорогі читачі? Так, Цюріх - найдорожче місто світу і, звичайно, приїжджати сюди за покупками, маючи на руках кілька десятків тисяч доларів , - це неймовірно приємна справа. Але, навіть якщо ваш бюджет обмежений, тут все одно можна здійснити покупки, які принесуть вам задоволення і назавжди залишать у вашому серці теплу згадку про це місто.

Що ще цікавого у Цюриху, дивіться у випуску "Орел і Решка. Шопінг" на нашому сайті

Телепрограма