Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

Гельсінкі. Шопінг у найкомфортнішому місті світу

Гельсінкі. Шопінг у найкомфортнішому місті світу

18 листопада 2014 | 18:29

У 2011 році Гельсінкі було визнано найкращим містом для життя в усьому світі. Навіть місто мільйонерів Цюріх опинився в цьому рейтингу на другому місці. У киян є особливий привід порадіти за мешканців фінської столиці: адже Київ і Гельсінкі - міста-побратими. Ми віримо, що не за горами той час, коли українські міста теж займуть високі позиції в цьому рейтингу, а поки ведучі програми "Орел і Решка. Шопінг" вирушають робити покупки до найкомфортнішого для життя міста сучасності.

Ринок Kauppatori, Магазин Kankurin Tupa

Олені - один з невід'ємних символів Фінляндії. У фінській мові навіть є слово, яке виникло завдяки ним. Колись давно фінські саами вимірювали відстань в "поронкусемах". Одна поронкусема дорівнювала відстані, яку може пробігти олень, доки він не зупинитися, щоб сходити по нужді. Слово це у фінській мові прижилося і дійшло до наших днів. Зараз його використовують, щоб позначити будь-яку дальню відстань, якщо її важко виміряти заздалегідь. Уявляєте собі, наприклад, розмову двох фінів, які вирушили у невелику подорож: "Чи далеко до Таллінна?" - "Та так, поронкусема". Просто і зрозуміло.

Ферма Kapalamaki

У 1925 році в одному з міст на Алясці спалахнула епідемія дизентерії. Запаси сироватки від цієї хвороби швидко вичерпалися, і доставити її можна було тільки за допомогою собачої упряжі. Подолавши всі небезпеки, собаки доставили сироватку та врятували місто. Сибірський хаскі Балто, лідер упряжки, став всенародним героєм і зіркою Голлівуду - в Нью-Йорку йому поставили пам'ятник, а кінокомпанія "Уолт Дісней" зняла свій знаменитий мультфільм за мотивами цієї історії. Заради справедливості треба сказати, що Балто був не єдиним героєм "Великої гонки милосердя". В рятувальній естафеті брали участь декілька упряжок, які складалися з собак цієї благородної породи.

Ринок Hietalahden Kauppahalli

У 60-тих роках минулого сторіччя напередодні президентських виборів у США дружина одного з кандидатів придбала сім нарядів у невідомої фінської фірми Marrimekko, після чого отримала найвищу оцінку суспільства за свій демократичний смак в одязі. Звали цю жінку Жаклін Кеннеді, і, гадаємо, що її популярність зіграла не останню роль у тому, що її чоловік, Джон Кеннеді, переміг на виборах. Ну, а компанія Marrimekko після цього стала відомою в усьому світі. Маша, у якої цього разу не так багато грошей на покупки, вирушила за виробами цієї фірми на вуличний ринок.

Парк "Moomin World", острів Кайло

Засновниця мумій-тролів Туве Янсон з часом стала однією з найбагатших жінок у Фінляндії, тому що отримувала величезні доходи не тільки від продажу своїх книг, але й від продажу прав на використання своїх героїв у театральних постановках і сувенірній продукції. Для фінів Туве Янсон була справжнім національним героєм. Коли їй виповнилося 80 років, її день народження відзначався, як державне свято - з парадами та феєрверками. Незважаючи на високі статки та зоряний статус, письменниця завжди залишалася дуже скромною людиною - користувалася громадським транспортом, сама ходила за покупками та особисто відповідала на листи своїх читачів.

Магазин "Littala"

Ойва Тойкка - відомий не тільки у Фінляндії, але і у всій Скандинавії склодув і художник по кераміці. Центральне місце в його колекціях займають птахи. Свою знамениту пташину колекцію метр створив в 1994 році та поповнює її щороку. Пташка Тойкка - це головний атрибут кожного фінського будинку. Та й за межами країни вони дуже популярні - не тільки в Європі, але і в Штатах. Навіть дивно, як ці птахи ще не долетіли до нашої країни? Антон Лаврентьєв вирішив виправити цю прикру помилку.

Магазин "ARTEK"

Меблі "ARTEK" нерозривно пов'язані з ім’ям Алваара Алто - знаменитого фінського архітектора та дизайнера. Алто називають "батьком фінського модернізму і одним з основоположників сучасної школи дизайну. Не дивно, що меблі та предмети інтер'єру "ARTEK" - еталон фінського стилю. Ціни на них, щоправда, захмарні, але володар золотої картки Антон не відмовив собі в задоволенні придбати тут якусь річ.

Гельсінкі поєднує в собі столичний шик і затишок провінційного містечка. Шопінг в цьому місті можна охарактеризувати трьома словами: комфорт, затишок, якість. А ще від покупок в Гельсінкі віє чимось теплим і домашнім. Принаймні, у нас склалося таке враження після шопінгу з "Орел і Решка".

Що ще цікавого в Гельсінкі - дивіться у випуску "Орел і Решка. Шопінг" на нашому сайті

Телепрограма