Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

Музика, яка пробуджує спогади. Кращі закордонні пісні про кохання ХХ сторіччя

Музика, яка пробуджує спогади. Кращі закордонні пісні про кохання ХХ сторіччя

20 листопада 2014 | 19:22

"И чудаки — еще такие есть -

Вдыхают полной грудью эту смесь,

И ни наград не ждут, ни наказанья, -

И, думая, что дышат просто так,

Они внезапно попадают в такт

Такого же — неровного — дыханья"

(Владимир Высоцкий "Баллада о любви") 

Для всіх закоханих і тих, хто мріє про кохання. Ці мелодії давно підкорили наші серця, але кожного разу, коли ми чуємо їх знову, ми, неначе, торкаємось дива. Сьогодні ми хотіли б запропонувати вашій увазі першу частину нашого рейтингу. Тільки не шукайте тут пісень останнього десятиліття минулого сторіччя – тоді вийшло стільки музичних композицій про кохання, що ми винесли їх в окремий список, з яким познайомимо вас дуже скоро.

"Bésame mucho"

Назва пісні перекладається з іспанської мови як "Цілуй мене міцніше". Її автор, мексиканка Консуело Веласкес запевняє, що написала пісню в той час, коли ще сама ні з ким не цілувалася. Пізніше, коли у Консуело був роман з голлівудським актором Грегорі Пеком, ходили чутки, що саме його образ наштовхнув дівчину на створення хіта. Щоправда, це були лише чутки - коли вийшла ця пісня, вони ще не були знайомі, а Грегорі навіть не почав зніматися в кіно.

"La vie in rose" - Edith Piaf

Пісню "Життя в рожевому кольорі" Едіт Піаф виконала вперше в 1948 році. Приблизно тоді ж у співачки почався роман з французьким боксером Марселем Серданом. Роман був пристрасним, але недовгим - в 1949 році літак, на якому летів Сердан, потрапив до аварії. Його тіло вдалося опізнати лише за годинниками, які боксер носив на обох руках. Едіт повідомили про його смерть перед концертом, який вона повинна була давати в Нью-Йорку. Організатори не думали, що Едіт зможе співати і збиралися скасувати концерт. Але Піаф вийшла на сцену зі словами: "Я буду співати на честь Марселя Сердана. Тільки заради нього".

"Love me tender" - Elvis Presley


Елвіс Преслі записав пісню "Люби мене ніжно" для кінофільму "Брати Рено", в якому знімався. А виконав її вперше на публіці під час одного телевізійного шоу, за місяць до виходу фільму в прокат. Наступного дня пісня стала хітом. Популярність її була настільки велика, що кінокомпанія вирішила перейменувати фільм в "Люби мене ніжно".

"All my loving" - Paul Mc Cartney


Вважається, що пісня написана у співавторстві Ленонна та Маккартні, але її єдиний автор - Пол Маккартні. Про це розповів сам Леннон майже двадцять років потому в інтерв'ю для журналу "Плейбой": "All My Loving" написав саме Пол. На мій жаль. Тому що це, чорт забирай, дуже гарна робота. А я граю досить посередню гітарну партію фоном".

"All You Need Is Love" - The Beatles


І знову великі Пол та Джон, пісні яких займають велику частину нашого рейтингу. Аркуш зі словами цієї пісні, власноруч написаної Джоном Ленноном, був проданий з аукціону в 2005 році за один мільйон фунтів стерлінгів. Цей аркуш Леннон забув на студії і пізніше його знайшов робітник, який так вдало його зберіг.

"Love" - John Lennon


Леннон казав: "Доля – це те, що з тобою трапляється, поки ти щось плануєш". Знайомство Джона Леннона та Йоко Оно відбулося на виставці, де Йоко представляла свої роботи. Наступного дня Ленонн забув про цю зустріч. Але не Оно. Того ж вечора вона написала у своєму щоденнику: "Нарешті я зустріла чоловіка, якого варто кохати". А Йоко Оно була з тих жінок, які вважають, що за своє кохання треба боротись. Півтора року вона робила все, щоб завоювати Ленонна і, врешті-решт, музикант більше не зміг опиратися чарам японки.

"Love story" - Andy Williams


Мелодія цієї пісні стала відома після виходу на екрани фільму "Історія кохання" - великої, доброї та щирої історії двох юних закоханих. Фільм мав велику популярність в 70-ті роки і навіть був представлений на "Оскар" в семи номінаціях. Переміг, щоправда, тільки в одній - за найкращу оригінальну музику. Спочатку "Love story" була лише інструментальною темою, а слова пісні були написані трохи пізніше.

"I just called to say I love you" - Stieve Wonder


Ще одна оскароносна пісня в нашому рейтингу - вперше вона прозвучала у фільмі "Жінка в червоному" і отримала статуетку як "Краща пісня до фільму". На церемонії вручення "Оскара" Стіві Уандер оголосив, що присвячує нагороду південноафриканському борцеві за права людини Нельсону Манделі, за що влада ПАР заборонила пісні Уандера в своїй країні. Більшість же мешканців нашої країни вперше почули цю композицію у фільмі "Кримінальний талант".

"Et si tu n'existais pas" - Joe Dassin


Цей факт не дуже відомий, але автором цієї пісні є Тото Кутуньо. Він же написав такі безсмертні хіти Дассена, як "L'ete indien", "Salut" і "A Toi". "Et si tu n'existais pas" багато разів переспівували. Однією з найоригінальніших версій останніх років, мабуть, став трек зірки "Нотр Дамма" Хелен Сегара. Завдяки сучасним технологіям їй вдалося заспівати дуетом з самим Джо Дассеном.

"Greatest Love of All" - Whitney Houston


Пісня спочатку була виконана Джорджем Бенсоном у 1977 році в біографічному фільмі про життя Мухаммеда Алі "Найвеличніший", в якому боксер грав самого себе. "Greatest Love of All" була досить популярна в першій версії, але справжнім хітом її зробила через дев'ять років Вітні Х'юстон. До речі, Х'юстон і Мухаммед Алі - друзі, і на ювілеї великого спортсмена, з нагоди п'ятдесятиріччя, в 1992 році Уїтні виконала цю композицію для свого друга.

"Nothing gonna change my love for you" - Glenn Medeiros


Скоріш за все, в манері виконання Джоджа Бенсона є щось таке, що надихає інших створювати хіти на основі його пісень. "Nothing gonna change my love for you" вперше виконав теж він, а всесвітньо відомою вона стала у версії Гленна Медейроса. У західних країнах без "Nothing's Gonna Change My Love For You" у виконанні Медейроса не обходиться жодне весілля.

"Total Eclipse of the Heart" - Bonnie Tyler


У 1977 році Бонні Тайлер перенесла операцію на горлі, після чого в її голосі з’явилась всім нам добре знайома різкість і хрипота. Співачку одразу ж прозвали "Роддом Стюартом у спідниці". Питання, в чому секрет її неповторного вокалу, так часто задавали Тайлер, що з часом вона стала жартувати: "пийте побільше горілки" або "полощіть горло лезами". "Total Eclipse of the Heart" стала візитною карткою співачки. Пісня була такою популярною, що в 1983 році навіть посунула на музичному олімпі самого Майкла Джексона з його знаменитою "Billie Jean".

Телепрограма