Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

8 кращих фільмів про вікінгів

8 кращих фільмів про вікінгів

27 березня 2015 | 14:09

"Вони приходили з моря, воїни, які не знали ні жалю, ні страху смерті.
Їх називали героями і варварами, піратами і вовками Півночі.
Але самі вони звали себе Вікінги"
(С) Марія Семенова "Вікінги"

Коли ми чуємо слово "вікінг" у нас перед очима одразу постає образ суворого скандинавського мореплавця величезного зросту з довгим світлим волоссям. Та чи були вони такими насправді? Не тільки археологи намагаються знайти відповідь на це питання, але і кінематографісти. У кіно вікінги бувають різними - безстрашними і безжальними, як в серіалі "Вікінги", добрими і чуйними, як у мультфільмі "Як приборкати дракона", і навіть кумедними, як у фільмі про пригоди Астерікса і Обелікса. А чи замислювалися ви, що ми з вами також є нащадками цих безстрашних вихідців з Півночі? Якщо вірити "Повісті минулих літ" держава Київська Русь була утворена саме вікінгами (або варягами, як їх називали на Русі) - Рюриком, Сінеусом і Трувором. Так що в жилах будь-якого українця певно є трохи скандинавської крові. Сьогодні ми публікуємо добірку кращих фільмів, героями яких є вікінги.

1. "Як приборкати дракона". Дивіться у неділю о 20:00 на К1!
На острові Олух йде багаторічна боротьба між вікінгами і драконами. Але все змінюється, коли син вождя Іккінг рятує одного з драконів і стає його другом.

Мультфільм "Як приборкати дракона" був знятий за мотивами книги британської письменниці Крессиди Коуелл. Цікаво, що Крессида не тільки пише книги, а й сама створює до них ілюстрації, малює карти, обирає спеціальні шрифти для драконячої мови і навіть вигадує написи на полях. Головного героя книги в оригіналі звуть Hiccup, що з англійської перекладається як "гикавка". Перекладачам довелося постаратися, щоб підібрати ім'я героєві, відповідне за змістом. Зрештою вони вигадали ім'я Іккінг, яке не лише підходить за змістом, але і вказує на приналежність його власника до роду вікінгів.

2. "Вікінги", серіал
Серіал розповідає про ранні набіги вікінгів на Британські острови. Центральним персонажем є легендарний герой ісландських саг Рагнар Лодброк.

20 лютого стартував показ третього сезону одного з найпопулярніших зараз серіалів - "Вікінги". Між іншим, одну з головних ролей у серіалі - дружини Рагнара Лагерти - виконує наша з вами співвітчизниця. Справжнє ім'я актриси Кетрін Віннік - Катерина Анна Вінницька, вона народилася в сім'ї українців, які живуть в Канаді. Кетрін з юності захоплювалася єдиноборствами, у неї два чорних пояси - по тайквандо і карате. Саме завдяки цим навичкам дівчину і взяли на роль безстрашної войовниці. До речі, нещодавно компанія Марвел проводила опитування серед своїх фанатів, кого вони вважають ідеальною кандидатурою на роль міс Марвел. Як ви вже здогадалися, вони обрали Кетрін.

3. "Астерікс і Обелікс в Британії"
Цього разу хоробрі галли вирушають до Британії, щоб допомогти своїм друзям-англійцям позбутися владного правителя Юлія Цезаря. Як завжди, з ними магічне зілля і вірний песик Ідефікс.

Історія про суворих вікінгів, які мріяли навчитися відчувати страх, стала однією з найкумедніших сюжетних ліній у фільмі. Ну, а без Цезаря, як відомо, жоден фільм про пригоди Астерікса і Обелікса не обходиться. До речі, в реальному житті нічого подібного статися не могло - вікінги і Цезар жили в абсолютно різні часи.

4. "Беовульф"
Під час бенкету, влаштованого датським королем, від звуків музики і веселощів пробуджується монстр Грендель. Вбити чудовисько викликається хоробрий воїн-вікінг Беовульф.

Фільм був знятий за допомогою новомодної технології "захоплення руху". Акторам доводилося зніматися у дуже облягаючих костюмах. Виконавець головної ролі Рей Уїнстон розповів, що йому, як і іншим акторам-чоловікам, було досить важко тримати себе в руках, дивлячись на Анджеліну Джолі в такому костюмі. Втім, форми Джолі вразили не лише її партнерів-чоловіків, а й саму Анджеліну. Коли актриса побачила еротичні сцени зі своєю участю, вона була настільки вражена їхньою реалістичністю, що навіть заборонила дивитися цей фільм свої дітям.

5. "Тринадцятий воїн"
Ахмед Ібн Фадлан, колишній придворний багдадський поет, опиняється серед вікінгів, які готуються до походу проти жорстокого племені Пожирачів Трупів.

Антоніо Бандерас, який виконав головну роль у фільмі, не перестає нас дивувати. Цього разу 54-річний актор вирішив, що вчитися ніколи не пізно. Він планує вступити до Лондонського університету Святого Мартіна, щоб вивчати дизайн. Бандерас вважає, що навчання не завадить його основній роботі, тому шанувальникам зірки турбуватися не варто, з кіно він зав'язувати не збирається.

6. "Ерік Вікінг"
Молодий вікінг Ерік з’ясовує, що не відчуває ніякої тяги до насильства, грабежів і вбивств, які є звичайною справою для його одноплемінників. Ерік вирішує покласти край злу, яке панує навколо, і відновити мир.

А ось що анітрохи не дивує, так це вибір актора на роль Еріка Вікінга. Зіграв його знаменитий актор Тім Роббінс, один з найвищих голлівудських акторів. Його зріст - 196 см, і саме йому належить титул найвищого володаря "Оскара". Отримав він його, щоправда, не за роль Еріка, а за роль Дейва Бойла в фільмі Клінта Іствуда "Таємнича річка".

7. "Вальгалла. Сага про вікінга"
Найпочеснішою для вікінгів вважалася смерть в бою. Тоді, згідно зі стародавніми легендами, їхні душі потрапляли до чудової країни Вальгалли. Фільм складається з кількох частин, у яких розповідається історія воїна-вікінга на прізвисько Одноокий.

Режисер фільму Ніколас Віндінг Рефн вирішив не використовувати у фільмі комп'ютерну графіку, а досягти реалістичності за допомогою якісного гриму. Одна тільки відрубана голова обійшлася творцям фільму в 8000 фунтів стерлінгів. А от з діалогами режисер вирішив не заморочуватись - протягом усього фільму, який триває 93 хвилини, герої вимовляють лише 120 реплік.

8. "Слідопит"
Насправді Америку відкрив зовсім не Колумб. Першими європейцями, які здійснили подорож до Нового Світу, були саме вікінги. І сталося це за п'ятсот років до Колумба. Про пригоди вікінгів на далекому американському континенті і розповідається в цьому фільмі.

Існує безліч міфів про вікінгів. Один з них - це шоломи з рогами. Насправді у вікінгів ніколи не було нічого подібного. Ні на одному зі знайдених археологами шоломів вікінгів не було ані рогів, ані будь-яких натяків, на те, що вони могли бути. Можливо, міф цей пов'язаний з тим, що стародавні християни вважали язичників-вікінгів спільниками диявола. Незважаючи на те, що творцям фільму "Слідопит" ця інформація була відома, вони вирішили все ж роги на шоломах залишити, щоб зробити героїв більш страхітливими.

Телепрограма