Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

10 простих і корисних правил поведінки у ресторані, щоб не стати героєм youtube. Частина друга

10 простих і корисних правил поведінки у ресторані, щоб не стати героєм youtube. Частина друга

19 травня 2015 | 11:49

"Це нічого, коли вилка падає на підлогу. Погано, якщо вона срібна.
Ще гірше, якщо ви у гостях. І зовсім погано, якщо з вашої кишені"

Пам'ятаєте, як у фільмі "Москва сльозам не вірить" героїня Алентовою боялася їсти рибу, не розуміючи, який ніж потрібно використовувати? Щоб такого не трапилося з вами, пропонуємо скористатися нашою добіркою простих і корисних правил!
Першу частину нашого матеріалу ми публікували учора.
А сьогодні до вашої уваги друга частина простих правил поведінки в ресторані.

1. Давайте вже раз і назавжди розберемося, що робити зі столовими приладами, якщо ви хочете зробити перерву в їжі. Всі ми про це, напевно, колись читали або чули, але чомусь увесь час забуваємо. А тут насправді все просто. Якщо ви хочете, щоб вашу страву не чіпали, покладіть виделку та ніж навхрест, вказуючи тим самим, що "чіпати тарілку заборонено" (погодьтеся, це дуже схоже на заборонний дорожній знак). Якщо ви закінчили їсти і готові розлучитися з тарілкою, покладіть прилади паралельно один до одного. І це логічно, адже саме так офіціантові буде зручніше забрати тарілку.

2. Також зовсім не складно запам'ятати, у якій послідовності потрібно користуватися приладами за столом. Цей принцип дуже простий - чим далі лежать прилади від тарілки, тим раніше його використовують. Зрозуміти, які прилади в якій руці треба тримати, ще простіше - прилади, що лежать ліворуч від тарілки, потрібно тримати в лівій руці, а ті, що лежать праворуч - у правій.

3. Під час їжі, не потрібно нахиляти голову до тарілки, навпаки ложку або вилку потрібно підіймати вгору і підносити до рота.

4. Їсти суп потрібно, підносячи до рота широку сторону ложки, а не її носик. Якщо на дні тарілки залишилося небагато супу, доїдати його потрібно, нахиливши тарілку від себе. Втім, якщо ви знаходитесь на дуже офіційному прийомі, наприклад, у прем'єр-міністра Бенілюксу, краще взагалі цього не робити, а просто залишити суп в тарілці.

5. Ще одна не менш важлива деталь - це серветка. Як тільки ви сіли за стіл, розгорніть серветку і покладіть її на коліна. Якщо ви встаєте з-за столу на короткий час, покладіть серветку зліва від тарілки. Коли ви йдете з ресторану, згорніть серветку так, як вам зручно, і покладіть її в центр столу, туди, де стояла ваша тарілка.

6. Перед вживанням напоїв протріть губи серветкою, щоб на келиху або чашці не залишилося жирних слідів. А якщо ви користуєтеся яскравою помадою, зробити це просто необхідно.

7. Якщо ви упустили серветку на підлогу, попросіть, щоб вам принесли чисту. Те ж саме стосується і столових приладів.

8. Якщо вам трапилась кісточка, хрящик або ще щось неїстівне, не треба фиркати і плюватися. Просто дістаньте їх з рота за допомогою ложки або виделки і покладіть на край тарілки.

9. Якщо за столом ви випадково щось розбили, не хвилюйтеся і не метушіться. Якщо ви знаходитесь у ресторані, вартість розбитого посуду включать вам у рахунок, якщо в гостях - вибачтеся перед господинею, намагаючись не привертати до цього інциденту зайвої уваги. Після вечері ви можете ще раз принести свої вибачення і поцікавитися, як ви можете залагодити свою провину.

10. Будьте обережні зі словами подяки. У деяких закладах офіціанти дотримуються негласного кодексу - якщо клієнт, розплачуючись, говорить "дякую", це означає, що здачу можна не приносити. Та навіть якщо з вами трапилася подібна ситуація, ви, звичайно ж, маєте повне право отримати свою здачу, тому не соромтеся нагадати про це офіціантові.


Телепрограма