Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

10 найвідоміших новорічних і різдвяних історій

10 найвідоміших новорічних і різдвяних історій

3 січня 2017 | 13:50

Новий рік і Різдво - це ті свята, які асоціюються у нас з казкою та дивами, очікуванням чогось чарівного і незвичайного. Напевно, тому оповідання на новорічну та різдвяну тематику так часто пронизані духом любові, милосердя, щедрості та безкорисливості. Сьогодні ми хочемо згадати найвідоміші новорічні та різдвяні історії, створені справжніми майстрами художнього слова.

"Дари волхвів" - О. Генрі

"Один долар вісімдесят сім центів. Це було все. З них шістдесят центів монетками по одному центу. За кожну з цих монеток довелося торгуватися з бакалійником, продавцем овочів, м'ясником так, що навіть вуха горіли від протесту, який викликала подібна ощадливість. Делла перерахувала три рази. Один долар вісімдесят сім центів. А завтра Різдво"

Історія про двох закоханих, які пожертвували одне для одного найдорожчим, що у них було, ось вже більше ста років розтоплює серця читачів. А для письменників цей твір може слугувати зразком класичної любовної історії з несподіваною розв'язкою. Існує навіть літературна премія імені О. Генрі "Дари волхвів", яка вручається за кращі твори в цьому жанрі.

"Ніч перед Різдвом" - Микола Гоголь

"Чудно блещет месяц! Трудно рассказать, как хорошо потолкаться в такую ночь между кучею хохочущих и поющих девушек и между парубками, готовыми на все шутки и выдумки, какие может только внушить весело смеющаяся ночь. Под плотным кожухом тепло; от мороза еще живее горят щеки; а на шалости сам лукавый подталкивает сзади"

Коли ж іще могли статися з простим ковалем Вакулою всі ті дива, через які він одружився з дівчиною, про яку до цього дня і мріяти не міг, як не в Ніч перед Різдвом? Де ще це могло трапитися як не в звичайному українському селі на Полтавщині? І хто ще міг так барвисто, яскраво та колоритно описати ці події, як не геніальний Микола Васильович Гоголь?

"Дванадцять місяців" - Самуїл Маршак

"Нынче день-то какой? Старому году конец, новому - начало. А я еще от деда своего слыхал, будто его дед ему рассказывал, что в этот день всякое на свете бывает - умей только подстеречь да подглядеть. Это ли диво, что белки с зайцами в горелки играют! Под Новый год и не такое случается. Так или не так, но только говорил мой дед, что в самый канун Нового года довелось его деду со всеми двенадцатью месяцами встретиться" 

Свою найдивовижнішу казку Самуїл Маршак написав у роки Великої Вітчизняної війни. З властивим йому знанням життя він безпомилково відчув, що саме в ці важкі роки людям просто необхідна віра у диво. У те, що одного разу трапитися найнеймовірніше - у січні розквітнуть проліски, дванадцять місяців розпалять одним багаття на всіх, добро – переможе, а зло буде покарано. 

"Рождественская песнь" - Чарльз Диккенс

"Я завжди чекав цих днів як найпрекрасніших у році. Це радісні дні - дні милосердя, доброти, всепрощення. Це єдині дні у всьому календарі, коли люди, немов за мовчазною згодою, вільно розкривають один одному серця і бачать у своїх ближніх, - навіть у бідних і знедолених, - таких же людей, як вони самі, які йдуть однією з ними дорогою до могили, а не якихось істот іншої породи, яким личить йти іншим шляхом"

Одне з найпопулярніших оповідань про Різдво, як у Великобританії, так і за її межами. Для того щоб похмурий і жадібний багатій Ебінейзер Скрудж перетворився на добру та щедру людину повинно було трапитися справжнє диво. І в одну різдвяну ніч це диво трапилося.

"Блакитний карбункул" - Артур Конан Дойл

"Не забудьте, Ватсоне, що на одному кінці нашого ланцюга всього лише простий гусак, зате до іншого його кінця прикута людина, якій загрожує не менше семи років каторги, якщо ми не доведемо її невинність"

Навіть різдвяний гусак здатний стати ключем до розгадки злочину і порятунку невинного. Звичайно, якщо він потрапляє до рук такої людини як Шерлок Холмс. Серед безлічі чудових оповідань про пригоди знаменитого слідчого "Блакитний карбункул" примітний тим, що ця історія могла відбутися тільки під Різдво.

"Різдво Еркюля Пуаро" - Агата Крісті

"Сім'ї, які, можливо, цілий рік один про одного і не згадували, - збираються разом. У подібній ситуації, друже мій, точно виникає напруженість, хіба я не правий? Люди, які аж ніяк не відчувають один до одного симпатії, змушені тримати себе в руках, і до того ж ще й посміхатися. Ось і виходить, що різдвяна ідилія - це суцільне лицемірство"

Мільйонер Симеон Лі вперше за двадцять років вирішив зібрати разом усіх своїх дітей. Він запрошує їх відсвяткувати Різдво у заміському будинку. Однак, свято складається не зовсім так, як планував господар дому. Напередодні Різдва його знаходять убитим. Поліція у глухому куті, і тільки неперевершений Еркюль Пуаро здатний з'ясувати, хто ж з гостей - вбивця.

"Лускунчик і Мишачий король" - Ернст Теодор Амадей Гофман

"Він поводився тихо і скромно, немов спокійно чекає, коли дійде черга і до нього. Щоправда, він був не дуже пропорційний: надто довгий і щільний тулуб на коротеньких і тонких ніжках, та й голова також ніби завелика. Проте, дивлячись на його франтівський одяг, одразу стає зрозуміло, що це людина вихована і зі смаком"

Маленька дівчинка Марі стає власницею безглуздої ляльки з дивним ім'ям Лускунчик. Але, як відомо, чого тільки не трапляється під Новий рік! Наприклад, навіть непоказний Лускунчик може ожити і перетвориться на прекрасного принца, який здатний протистояти цілому війську.

"Дівчинка з сірниками" - Ганс Християн Андерсен

"Якби тільки вона сміла витягнути сірник, чиркнути ним об стіну і погріти пальці! Дівчинка боязко витягнула один сірник і... чирк! Як сірник спалахнув, як яскраво він загорівся! Дівчинка прикрила його рукою, і сірник став горіти рівним світлим полум'ям, ніби крихітна свічечка"

Різдвяна казка про маленьку продавщицю сірників, яка замерзає напередодні Нового року, мабуть, найбільш зворушливий твір великого казкаря. Кожного разу, коли дівчинка запалює сірник, в її голові виникають чудові образи - різдвяний гусак, наряджена ялинка, покійна бабуся. У казки сумний кінець, але вона зачіпає найтонші струни в серцях, змушуючи нас замислитися про те, як важливо не бути байдужими і допомагати ближнім.

"Чудесний лікар" - Олександр Купрін

"С этих пор точно благодетельный ангел снизошел в нашу семью. Все переменилось. В начале января отец отыскал место, Машутка встала на ноги, меня с братом удалось пристроить в гимназию на казенный счет. Просто чудо совершил этот святой человек"

Історія про дивовижного лікаря, який напередодні нового року став рятівником цілого сімейства, - не вигадка Купріна. Все описане автором дійсно відбулося у Києві в 60-ті роки 19 сторіччя, а прообразом головного героя оповідання став видатний хірург, вчений і педагог Микола Іванович Пирогов.

"Ялинка" - Костянтин Станюкович

"Мальчик слушал, как очарованный, словно сказку, этот рассказ, наполовину правдивый, наполовину прикрашенный фантазией павшего человека, желавшего осветить лучезарным блеском хоть далекое прошлое. И, когда майор замолк, мальчик несколько минут спустя спросил: - Это ты, дяденька, все наврал? У тебя таких елок не было?"

Станюкович Костянтин Михайлович відомий, в першу чергу, своїми творами на теми з життя військово-морського флоту. Однак, є серед його оповідань і справжня різдвяна казка, яка дарує всім нам надію на диво й віру в те, що ніколи не варто опускати руки. А ще - розуміння того, що кожна людина може стати чарівником для тих, хто їй дорогий.

Телепрограма