Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

Найграндіозніші першоквітневі розіграші в історії

Найграндіозніші першоквітневі розіграші в історії

1 квітня 2017 | 18:10

1 квітня - всесвітній день сміху, коли традиційно прийнято розігрувати оточуючих або просто жартувати над ними. Як правило, розіграш стосується двох-трьох, в рідкісних випадках - кілька десятків людей. Але деякі люди люблять жартувати по-справжньому, вводячи в оману тисячі, а то й мільйони людей. Сьогодні ми хочемо розповісти вам про наймасштабніші першоквітневі жарти в історії.
 

Врожай спагеті

1 квітня 1957 року в одній з передач на каналі ВВС був показаний репортаж про небачений врожай спагеті у Швейцарії. Він супроводжувався фотографіями сім'ї фермерів, які дружно збирають спагеті з дерев і укладають їх у кошики.
Після виходу передачі в редакцію ринув шквал листів і телефонних дзвінків від глядачів з проханнями вислати розсаду. Всіх цікавило питання "як виростити спагеті на своїй ділянці?".
 

Кольорове ТБ через капрон

1 квітня 1962 року головний інженер одного зі шведських каналів розповів в ефірі про те, що канал розробив нову технологію трансляції, яка дозволяє зробити чорно-білу картинку кольоровою. Для цього потрібно лише натягнути на екран телевізора звичайну капронову панчоху. Тисячі довірливих глядачів одразу ж кинулися втілювати цей метод у життя. Цікаво, що насправді кольорове ТБ заробили в Швеції також 1 квітня. Щоправда, через вісім років після описаних подій, у 1970 році.
 

Вигадана країна

А ось у 1977 році британська газета "The Gardian" створила цілу країну. Вона випустила спеціальне видання, присвячене розповіді про недавно виявлену республіку Санс-Серіф, розташовану на декількох невеликих островах в Індійському океані. Розповідь включла такі подробиці як назва населених пунктів, державний устрій, особливості культури і національного побуту мешканців. Була навіть опублікована карта цієї країни. Публікація, яка викликала небувалий інтерес публіки, виявилася вигадкою одного з журналістів газети, а назвою країни став популярний шрифт гротеск (англійською "sans serif").

Скільки коштують стрілки від Біг-Бена?

На каналі "ВВС" працюють справжні жартівники. Історія про врожай спагеті - далеко не єдина в їхньому арсеналі розіграшів. 1 квітня 1980 року канал повідомив телеглядачам про те, що механізм легендарних годинника на вежі Біг-Бен застарів, і його замінять електронними годинниками. А японське відділення телекомпанії навіть переплюнуло головний офіс. Японці, повідомивши новина про заміну годин, додали, що старі стрілки Біг-Бену зможе придбати кожен бажаючий, хто першим додзвониться до студії.

Акули в Мічигані

У 1981 році газета "Herald News" опублікувала новину, що в штаті Мічиган в одне з озер випустять дві тисячі прісноводних акул. Нібито вчені-біологи вирішили провести експеримент і перевірити, чи зможуть акули вижити в холодному кліматі. В кінці статті говорилося, що через появу хижаків в озері слід очікувати різке скорочення поголів'я інших риб. Цей розіграш мав найнеприємніші наслідки, до того ж не для газети, а для Національної асоціації біологів. Їм ще довго після цього приходили посилки з дохлими рибами від обурених рибалок.

Хто не знає Ната Тейта?

Пам'ятаєте сцену з фільму "Про що говорять чоловіки", в якій герої обговорюють всім відомого живописця Тищенко? У 1988 році в Нью-Йорку був влаштований вечір пам'яті знаменитого художника Ната Тейта, який покінчив життя самогубством, перед цим відправивши у вогонь майже всі свої роботи. Присутні тепло згадували покійного, обговорювали полотна, а Девід Боуї прочитав уривок з біографії Тейта, яку написав його близький друг, письменник Вільям Бойд. Пізніше з'ясувалося, що вся вечірка була грандіозною містифікацією, яку вигадав сам Бойд. Чи варто додавати, що після подібної реклами книга Бойда "Нат Тейт. Американський художник. 1928-1960" розійшлася рекордним тиражем?

Спартаківець Марадона

У тому ж 1988 році газета "Известия" порадувала своїх читачів повідомленням, що Дієго Марадона тепер гратиме за московський "Спартак". Так як ніколи раніше радянські видання не дозволяли собі жартувати, міжнародне агентство "Associated Press" прийняло розіграш за чисту монету і повідомило про цю новину всьому світові.

Інтернет для тверезих

У 1994 році в квітневому номері американського журналу "PC Computing" була опублікована стаття, у якій обговорювався законопроект "Про заборону користування інтернетом в нетверезому стані", який нібито ініціювало ФБР. Публікація викликала таку хвилю обурень, що одному з сенаторів Конгресу довелося публічно запевнити громадян, що такого законопроекту ніколи не існувало.

"Лівий" бургер

Виявляється, піарники фастфудів також не обділені почуттям гумору. 1 квітня 1998 року в одній з американських газет була опублікована реклама мережі ресторанів швидкого харчування "Burger King". У ній повідомлялося про те, що в продажу з'явилися нові бургери, створені з урахуванням того, щоб їх було зручно їсти лівшам. Ще довго після цього частина клієнтів вимагала подати "бургер для лівшів", а інша частина обурювалася, чому не продають "бургер для правшів".

Телепрограма