Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

6 рецептів найвідоміших холодних супів з усього світу

6 рецептів найвідоміших холодних супів з усього світу

10 серпня 2017 | 01:16

"Ніщо так не тягне мене до холодильника, як каструля холодної окрошки"

Вважається, що перші холодні супи почали готувати в Литві у середні віки. Тільки ми сумніваємося, що хтось із сучасників погодився б їсти подібну страву - щоб суп не нагрівався, в нього кидали холодну жабу. На щастя, зараз у кожного з нас є таке благо цивілізації як холодильник, тому з охолодженням супів немає жодних проблем, і ми можемо сміливо їх готувати хоч кожного дня. Тим більше, що крім всіма нами улюбленої окрошки, у світі існує безліч інших холодних супів. Ми пропонуємо вашій увазі рецепти найвідоміших супів з усього світу, готувати які, до того ж, дуже легко.

ОКРОШКА
Безумовно, готувати окрошку вміє кожна українська господиня, і у кожної є свій індивідуальний рецепт, але найсмачніша окрошка вийде, якщо ви скористаєтеся нижченаведеним рецептом.

Інгредієнти:
1 л кислого молока або кефіру;
1 л бульйону;
300 г відвареної індички або курки;
3 огірка;
3 яйця;
3 картоплини;
1 пучок кропу;
1 пучок петрушки;
1 пучок зеленої цибулі;
сіль, перець за смаком;
гірчиця (за бажанням).

1. Зварити бульйон, охолодити його, вийняти м'ясо і нарізати його кубиками.
2. Дрібно нарізати зелену цибулю і розтерти її з сіллю.
3. Відварити яйця і картоплю, остудити, нарізати кубиками.
4. Дрібно нарізати огірки та зелень.
5. Змішати всі інгредієнти в каструльці, посолити, поперчити, залити бульйоном, змішаним з кефіром. За бажанням можна додати 1 ст. ложку гірчиці. Охолодити.

ГАСПАЧО
Гаспачо - суп з перетертих томатів, який є традиційною стравою в Іспанії. Колись гаспачо вважався їжею бідняків, але з часом його настільки полюбили представники різних верств суспільства, що зараз його подають навіть на королівських прийомах.

Інгредієнти:
1,5 кг помідорів;
250 г білого хліба;
1 солодкий перець;
1 огірок;
½ цибулини;
1 ст. ложка оцту;
1 ст. ложка лимонного соку;
1 зубчик часнику;
2 ст. ложки оливкової олії;
чебрець;
соус Табаско;
товчений лід.

1. Помідори залити окропом і зняти з них шкірку.
2. Нарізати огірок, очищений солодкий перець і хліб кубиками.
3. Змішати всі інгредієнти у блендері, додати подрібнений часник, чебрець, посолити і ще раз перемішати.
4. Вилити суміш у каструльку, додати товчений лід і підігріти, щоб лід розтанув.
5. Додати соус Табаско, лимонний сік, оцет, перемішати, додати оливкову олію.
6. Подавати суп дуже холодним з сухариками.

ДОВГА
А ось азербайджанці в спеку віддають перевагу довзі - холодному літньому супу з кефіру та зелені. Готують його з незапам'ятних часів, а до святкової довги додають м'ясні фрикадельки, які готують окремо.

Інгредієнти:
кефір або айран - 2 л;
1 яйце;
3 ст. ложки рису;
1 ст. ложка борошна;
1 пучок кінзи;
1 пучок м'яти;
1 пучок кропу;
1 пучок шпинату;
1 пучок зеленої цибулі;
сіль, перець за смаком.

1. Дрібно нарізати зелень.
2. Яйце змішати в каструльці з борошном і невеликою кількістю кефіру, збити вінчиком.
3. Вилити у каструлю кефір, що залишився, додати рис і варити на середньому вогні, постійно помішуючи.
4. Зелень дрібно нарізати і покласти в суп, коли рис буде майже готовий, посолити і варити ще 10 хвилин, не припиняючи помішувати.
5. Зняти з вогню і продовжувати помішувати, поки довга не охолоне. Охолодити.
6. Перед подачею можна додати в суп м'ясні фрикадельки.

ТАРАТОР
У балканських країнах, таких як Болгарія та Македонія, влітку готують таратор - холодний кисломолочний суп з горіхами і часником.

Інгредієнти:
500 г натурального йогурту (можна замінити кефіром або кислим молоком);
1 огірок;
жменя волоських горіхів;
2 зубчики часнику;
1 ст. ложка рослинної олії;
1 пучок кропу;
1 ч. ложка оцту;
сіль, перець за смаком.

1. Часник вичавити через прес, залити кефіром, перемішати.
2. Додати дрібно нарізаний огірок, рослинну олію, оцет, посолити, поперчити, ретельно перемішати, охолодити.
3. Якщо суп вийшов дуже густий можна розбавити його кип'яченою водою.
4. Перед подачею в кожну тарілку покласти дрібно нарізаний кріп і подрібнені горіхи.

ЛИТОВСЬКИЙ ХОЛОДНИЙ СУП
Як вже зрозуміло з назви, батьківщина цього супу - Прибалтика. Втім, схоже страву готують не тільки у Литві, але і в багатьох сусідніх з нею країнах - Білорусії, Польщі, Латвії. Більш простої страви, здається, і бути не може, проте, вона дуже смачна і у спеку - саме те!

Інгредієнти:
1 середній буряк;
3 огірка;
2 яйця;
3 картоплини;
вітамінний пучок зелені (кріп, петрушка, зелена цибуля);
1 л кефіру;
1 л холодної кип'яченої води.

1. Буряк відварити, остудити і натерти на крупній тертці.
2. Яйця відварити і нарізати кружальцями.
3. Картоплю відварити в мундирах, очистити, нарізати кубиками.
4. Дрібно нарізати огірки та зелень.
5. Перемішати всі інгредієнти в каструльці, посолити і залити кефіром, попередньо розведеним з водою. Охолодити.
6. За бажанням можна додати в суп трохи цукру, а вже перед подачею покласти у тарілки сметану.

ВІШИСУАЗ
Наша добірка була б не повною, якби не було в ній французького супу. В принципі, вішисуаз можна їсти й гарячим, але вишукані французи вважають, що його смак особливо підкреслюється, якщо подавати його холодним у спекотну пору року. До речі, названий цей суп на честь містечка Віші, в якому роблять усім відому аптечну косметику.

Інгредієнти:
цибуля порей 1-2 стебла;
ріпчаста цибуля 1 шт.;
картопля 4 шт.;
вода 300 мл;
вершки 200 мл;
масло вершкове 50 г;
сіль, спеції - за смаком.

1. Цибулю-порей нарізати кільцями, ріпчасту цибулю - подрібнити.
2. У каструлі з товстим дном розтопити вершкове масло і обсмажити в ньому цибулю-порей протягом двох хвилин, потім додати ріпчасту цибулю, смажити на повільному вогні, періодично помішуючи, 10 хвилин.
3. Нарізати шматочками картоплю, покласти у каструльку з цибулею і злегка обсмажити.
4. Залити склянкою води і варити до готовності картоплі (хвилин 20).
5. Влити вершки, постійно помішуючи суп, посолити, додати спеції.
6. Суп остудити, а потім подрібнити у блендері до стану пюре. Охолодити.
7. Подавати з грінками, зеленню і тертим сиром.