Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

Одна коротка притча, яка розповість про кохання більше, ніж сотні романів

Одна коротка притча, яка розповість про кохання більше, ніж сотні романів

25 серпня 2017 | 22:14

24 серпня відсвяткував день народження один з найпопулярніших письменників сучасності - Паоло Коельо. Шанувальники Коельо не могли не помітити, що часто у своїх творах письменник розповідає цікаві притчі, які збирає з усіх куточків Земної кулі. Сьогодні ми хочемо поділитися з вами тією, яка найсильніше вразила нас своєю мудрістю та глибиною.

Приблизно у 250 році до нашої ери в Стародавньому Китаї один принц імперії Цинь готувався до коронації. За законом, однак, він спершу мав одружитися.
Оскільки йшлося про вибір майбутньої імператриці, принц хотів знайти таку дівчину, якій він зміг би повністю довіряти. За порадою мудреця він вирішив скликати всіх дівчат свого царства, щоб обрати з них найбільш гідну.

Одна стара служниця, яка багато років прослужила в палаці, вкрай засмутилася, дізнавшись, що готуються оглядини наречених, адже її дочка була таємно закохана в принца.

Вдома, переказавши новину дочці, вона жахнулася, почувши у відповідь, що та збирається взяти участь в огляді.
- Дочко моя, що тобі там робити? - у розпачі вимовила жінка. – Туди приїдуть найкрасивіші і найбагатші дівчата держави. Викинь цю безглузду ідею з голови! Я знаю, що ти страждаєш, але не доводь страждання до божевілля!
Дочка відповіла на це:
- Дорога матусю, я не страждаю і зовсім не збираюся божеволіти. Так, мене ні за що не оберуть, проте, я скористаюся нагодою, щоб побути ще хоча б мить поруч з принцом. Навіть знаючи, що доля моя інша, я буду щаслива.

Увечері, коли дівчина з'явилася у палаці, там дійсно зібралися всі найвишуканіші красуні, одягнені в найпишніші вбрання, прикрашені найпрекраснішими коштовностями і готові за всяку ціну домогтися свого.
Оточений шаною, принц оголосив про початок огляду:
- Я дам кожній з вас по одній насінині. Та, яка через шість місяців принесе мені найкрасивішу квітку, вирощений з нього, стане китайською імператрицею.

Дочка служниці взяла своє насіння, посадила його в горщику із землею і, хоча й не мала досвіду в садівництві, терпляче та з ніжністю доглядала за ґрунтом: вона думала, що краса квітки буде залежати від сили її кохання, а тому можна не турбуватися про результат .

Минуло три місяці, але нічого не сходило. Дівчина випробувала всі можливі засоби, радилася з селянами, але нічого не допомогло. З кожним днем все примарнішою ставала її мрія, хоча кохання її анітрохи не зменшилося.

І ось минули шість місяців, а в її горщику так нічого і не виросло. Навіть знаючи, що їй нічого дати принцу, дівчина сказала матері, що знову збирається з'явитися у палаці в зазначений день і годину, пояснивши своє рішення тим, що всі шість місяців вона самовіддано працювала. Насправді ж вона просто не хотіла втратити останній шанс зустрітися з коханим.

Настав день нової аудієнції. Дівчина прийшла з горщиком без рослини і побачила, що на відміну від неї всі інші претендентки досягли успіху: квіти у них були прекрасні, найрізноманітніших форм і відтінків.
Нарешті довгоочікувана мить настала: принц входить і пильно оглядає кожну претендентку. Обійшовши всіх, він приймає рішення: принц бере за дружину дочку служниці.

Чути нарікання: чому це, мовляв, обрали ту, яка прийшла без квітки?
І тоді принц тихо каже:
- Вона одна виростила квітку, гідну майбутньої імператриці. Це квітка честі. Всі роздані мною насінини були мертві. Вони не могли зійти.

Телепрограма