Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

Міжнародний жіночий день. Історія, традиції, цікаві факти

Міжнародний жіночий день. Історія, традиції, цікаві факти

5 березня 2018 | 13:05

"Найбільша провокація ХХ сторіччя.
Свято 8 березня вигадали торговці квітами, а звалили все на Клару Цеткін"
(с) Шутка юмора

Скоро найвесняніше свято року - жіночий  день 8 березня. У день чудового свята весни ми згадуємо його історію та найцікавіші факти, пов'язані з ним.

У серпні 1910 року, виступаючи на конгресі в Копенгагені, німецька активістка Клара Цеткін закликала жінок активніше боротися за свої права. Для чого запропонувала організувати спеціальний день, коли жінки будуть влаштовувати мітинги, щоб змусити громадськість звернути увагу на свої проблеми. Сказано - зроблено, і через півроку, в березні 1911, подібні мітинги були організовані в чотирьох країнах - Данії, Німеччині, Австрії та Швейцарії. Так що, цей день можна вважати першим офіційним святкуванням Міжнародного жіночого дня. З кожним роком до нього приєднувалися все більше жінок і в інших країнах світу. Щоправда, спочатку у цього свята не було сталої дати - його влаштовували в різні дні березня, і навіть у травні. А в 1914 році його вперше відзначили 8 березня, саме ця дата і увійшла в історію.

1. Жіночий день, хоч трохи і не схожий на сучасне свято, існував ще в Стародавньому Римі. Вільні жінки цього дня отримували подарунки від своїх чоловіків, а рабиням, в якості подарунка, давали вихідний день. До речі, святкували його також навесні - 1 березня.

2. У В'єтнамі традиція вітати жінок існує вже дві тисячі років. Проте, раніше було заведено робити це в День пам'яті сестер Чинг - національних героїнь країни, які організували повстання проти китайських загарбників. А в середині минулого сторіччя День пам'яті сестер Чинг непомітно трансформувався у Міжнародний жіночий день.

3. У нашій країні, як ще в декількох країнах світу, 8 березня - офіційний вихідний день для всіх без винятку. А ось на Мадагаскарі вибірково підійшли до цього питання - там вирішили, що оскільки день жіночий, значить і відпочивати повинні тільки дами. Тому, поки жінки відпочивають, мадагаскарським чоловікам доводиться працювати за себе і за своїх прекрасних колег.

4. Традиційним символом міжнародного жіночого дня в нашій країні вважається мімоза. Тільки от насправді, квіти, які у нас називають мімозою, називаються абсолютно по-іншому - акація срібляста. Ця акація-мімоза, до речі, також є традиційним подарунком на 8 березня в Італії та Албанії. А ось французькі чоловіки цього дня дарують своїм жінкам фіалки та конвалії.

5. Португальські жінки ніколи не відзначають жіночий день в компанії чоловіків. У цій країні на 8 березня прийнято влаштовувати дівич-вечори.

6. У 70-ті роки в нашій країні випускалися парфуми під назвою "8 березня". Їх робила Харківська парфумерно-косметична фабрика, і відносилися вони до парфумерії класу люкс. У будь-якому разі, їхня ціна була прирівняна до ціни французьких парфумів.

7. До введення григоріанського календаря, жіночий день 8 березня випадав на 23 лютого - день, який в нашій країні довгий час вважався днем чоловічим. Між іншим, не всі про це знають, але таке свято як Всесвітній чоловічий день також існує. Це 19 листопада. Вперше його відзначили в латиноамериканській державі Тринідад і Тобаго, а пізніше це свято стало інтернаціональним. Однак, наскільки нам відомо, вихідним цей день ще не зробили в жодній країні.

8. Представники православної церкви не так вже й шанують Міжнародний жіночий день. Пояснюють вони це тим, що ідея цілковито зрівняти соціальні ролі чоловіків і жінок повністю суперечить православним догмам і канонам.

9. Цікаво, що 8 березня немає жодних жіночих іменин. Однак, цілих 16 чоловічих! Так що не забудьте привітати з Днем Ангела своїх знайомих з іменами Адельфій, Олександр, Олексій, Антіох, Антонін, Дем'ян, Зевін, Іван, Климент, Кузьма, Лазар, Михайло, Мойсей, Микола, Полікарп і Поліхроній.

10. Існує легенда, що вибір дати 8 березня, як міжнародного дня боротьби за права жінок, обумовлений тим, що його засновниця єврейка Клара Цеткін хотіла пов'язати його зі святом єврейського народу - Пуримом, яке відзначається у березні. Цю вибудувану схему руйнує лише одне - у Клари Цеткін в роду не було жодного єврея, вона була чистокровної німкенею, уродженою Айсснер. А прізвище Цеткін дісталося їй від чоловіка.

Телепрограма