Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

3 приголомшливих тексти про те, чого не вчать у школах

3 приголомшливих тексти про те, чого не вчать у школах

31 січня 2022 | 19:33

У 2011 році пішов з життя один з найлегендарішних людей нашого часу Стів Джобс. Через деякий час був опублікований його останній лист, у якому він говорить про ті мудрі речі, які усвідомив на порозі смерті. Засновник Apple - не єдиний, хто обрав такий спосіб донести світові свої думки. Багато великих людей ділилися своїм життєвим досвідом саме в такій формі. Ми зібрали кілька листів, які є джерелом безцінної мудрості.
 

Прощальний лист Стіва Джобса

 Стів Джобс пішов з життя 5 жовтня 2011 року. До цього кілька років він страждав від раку, страшної невиліковної хвороби. Знаючи, що його дні були злічені, він написав цього листа, як повчання всім, хто живе.

"Мені вдалося досягти вершини успіху в світі бізнесу. Багато хто вважає, що моє життя - це уособлення успіху.
Але зізнаюся, окрім роботи, у мене не так багато радощів. І взагалі, багатство - це лише факт життя, до якого я просто звик.
На даний момент я лежу на лікарняному ліжку і згадую все моє життя. Тепер я зрозумів, що багатство та визнання, якими я так пишався, втратили своє колишнє значення перед обличчям смерті.
Коли в темряві я дивлюся на зелене світло, що йде від апарату життєзабезпечення, і чую характерний механічний звук, я відчуваю наближення смерті й дихання Бога. Тепер, коли у нас достатньо грошей, саме час подумати про абсолютно інші питання в житті, не пов'язані з багатством...
У житті є набагато важливіші речі. Можливо, для когось це стосунки, для інших - мистецтво чи дитячі мрії...
Постійна гонитва за наживою перетворює людину на маріонетку. Це сталося і зі мною.
Бог наділив нас почуттями, щоб ми могли розповісти про свою любов близьким.
Багатство, яке я нажив за своє життя, я не можу взяти з собою. Все, що я понесу з собою, - це лише спогади, пов'язані з любов'ю. Ось справжнє багатство, яке має слідувати за вами, супроводжувати вас, давати вам сили йти далі.
Любов здатна подолати величезні відстані. У житті немає меж. Досягайте висот, які ви хочете досягти. Йдіть туди, куди кличе вас серце. Це все у ваших руках.
Маючи гроші, ви можете найняти купу людей, які возитимуть вас, робитимуть щось по дому або по роботі. Але ніхто не візьме ваші хвороби на себе.
Матеріальні речі, які ми випускаємо, ще можна знайти, заробити, відшукати.
Але є одна річ, яку ніколи не знайдеш, якщо ти її втратив. Це життя.
Неважливо, скільки вам зараз років і чого ви домоглися. У нас у всіх настане день, коли завіса опуститься вниз...
Ваш скарб - це любов до своєї сім'ї, коханих, близьких, друзів...
Бережіть себе. Дбайте про інших".
 

Маловідома молитва від Антуана де Сент-Екзюпері

Екзюпері, написана в один з найважчих моментів його життя, нагадує нам про найголовніше. Нам би всім замислитися про речі, які він просить.

"Господи, я прошу не про чудеса і не про міражі, а про силу кожного дня. Навчи мене мистецтву маленьких кроків.
Зроби мене спостережливим і спритним, щоб у строкатості буднів вчасно зупинятися на відкриттях і досвіді, які мене схвилювали.
Навчи мене правильно розпоряджатися часом мого життя. Подаруй мені тонке відчуття, щоб відрізняти першорядне від другорядного.
Я прошу про силу стриманості, щоб я у житті не літав і не ковзав, а розумно планував протягом дня, міг би бачити вершини і далечінь, і хоч іноді знаходив би час для насолоди мистецтвом.
Допоможи мені зрозуміти, що мрії не можуть бути порятунком. Ні мрії про минуле, ні мрії про майбутнє. Допоможи мені бути тут і зараз і сприйняти цю хвилину як найважливішу.
Убережи мене від наївної віри, що все в житті має бути гладко. Подаруй мені чітке усвідомлення того, що складнощі, ураження, падіння та невдачі - лише природна складова частина життя, завдяки якій ми ростемо й міцніємо.
Нагадуй мені, що серце часто сперечається з розумом.
Пошли мені в потрібний момент когось, у кого вистачить мужності сказати мені правду, але сказати її люблячи!
Я знаю, що багато проблем вирішуються, якщо нічого не робити, так навчи мене терпінню.
Ти знаєш, як сильно ми потребуємо дружбу. Дай мені бути гідним цього найпрекраснішого та найніжнішого Подарунка Долі.
Дай мені багату фантазію, щоб в потрібний момент, у потрібний час, у потрібному місці, мовчки або кажучи, подарувати комусь необхідне тепло.
Зроби мене людиною, яка вміє достукатися до тих, хто зовсім "внизу".
Убережи мене від страху пропустити щось у житті.
Дай мені не те, чого я собі бажаю, а то, що мені дійсно необхідно.
Навчи мене мистецтву маленьких кроків".

 

Передсмертний лист Габріеля Гарсії Маркеса

Великий колумбійський письменник помер у 87 років, залишивши нам у спадок не тільки свої книги, а й це прощальний лист.

"Якби Господь Бог на секунду забув про те, що я тряпчана лялька, і дарував мені трохи життя, ймовірно, я не сказав би всього, що думаю; я б більше думав про те, що кажу.
Я б цінував речі не за їхню вартість, а за їхню значущість.
Я б спав менше, мріяв більше, усвідомлюючи, що кожна хвилина із закритими очима - це втрата шістдесяти секунд світла.
Я б ходив, коли інші від цього утримуються, я б прокидався, коли інші сплять, я б слухав, коли інші говорять.
І як би я насолоджувався шоколадним морозивом!
Якби Господь дав мені трохи життя, я б одягався просто, піднімався з першим променем сонця, оголюючи не лише тіло, а й душу.
Боже мій, якби у мене було трохи життя... Я не пропустив би і дня, щоб не говорити коханим людям, що я їх люблю. Я б переконував кожну жінку і кожного чоловіка, що люблю їх, я б жив у любові з любов'ю.
Я б довів людям, наскільки вони не праві, вважаючи, що коли вони старіють, то перестають любити: навпаки, вони старіють тому, що перестають любити!
Дитині я дав би крила і сам навчив би її літати.
Людей похилого віку я б навчив тому, що смерть приходить не від старості, а від забуття.
Я ж також багато чому навчився у вас, люди.
Я дізнався, що кожен хоче жити на вершині гори, не здогадуючись, що справжнє щастя чекає його внизу.
Я зрозумів, що, коли новонароджений вперше хапає батьківський палець крихітним кулачком, він хапає його назавжди.
Я зрозумів, що людина має право поглянути на іншу зверху вниз лише для того, щоб допомогти їй встати на ноги.
Завжди говори те, що відчуваєш, і роби те, що думаєш. Ні юнак, ні старий не може бути впевнений, що для нього настане завтра. Сьогодні, можливо, останній раз, коли ти бачиш тих, кого любиш.
Тому не чекай чогось, зроби це сьогодні, оскільки, якщо завтра не прийде ніколи, ти будеш шкодувати про той день, коли у тебе не знайшлося часу для однієї посмішки, одних обіймів, одного поцілунку, і коли ти був надто зайнятий, щоб виконати останнє бажання.
Підтримуй близьких тобі людей, шепочи їм на вухо, як вони тобі потрібні, люби їх і поводься з ними дбайливо, знайди час для того, щоб сказати: "мені шкода", "пробач мене, будь ласка" і "дякую", і всі ті слова любові, які ти знаєш.
Ніхто не запам'ятає тебе за твої думки. Проси у Господа мудрості та сил, щоб говорити про те, що відчуваєш. Покажи твоїм друзям, які вони важливі для тебе. Якщо ти не скажеш цього сьогодні, завтра буде таким же як вчора. І якщо ти цього не зробиш ніколи, ніщо не матиме значення.
Втілюй свої мрії. Ця мить прийшла".

Телепрограма