Головна Мапа сайту Контакти
RSS
29 січня 2009
Один день. Спорт

Українські спортсмени - законодавці у плаванні в ластах

21:04

Дуже складно довелося вітчизняним плавцям на Олімпіаді в Пекіні. Можна сказати, що там вони зазнали цілковитого фіаско. А от інші амфібії не припиняють заробляти медалі на міжнародних турнірах найвищого рівня. У плаванні в ластах наші спортсмени - законодавці. З ними конкурують лише росіяни та китайці. Чергове протистояння цих країн відбудеться влітку цього року на Всесвітніх іграх з неолімпійських видів спорту. На ці змагання українці виграли 9 ліцензій. Що це за спорт - плавання в ластах - з'ясовувала Яна Биховець.

Своїми рухами і виглядом ці плавці нагадують дельфінів. Замість дихального отвору - звичайна трубка. Замість хвоста - великий ласт. Він і додає дуже відчутного прискорення.

На звичайному тренуванні ці спортсмени показують таки результати, які для традиційних плавців просто неможливі. Секрет простий, як і все геніальне. Їхні ноги ширші та довші за звичайні. Завдяки ось такій моно-ласті.

Такий екземпляр у магазині не купиш. Кожен виготовляється вручну - під конкретного спортсмена. Використовують кілька видів гуми. Завдяки цьому ласт щільно прилягає до ноги, забезпечує обтічність і плавучість. Сучасні моно-ласти принципово відрізняються від своїх попередників. 

Евген Яковлев, головний тренер збірної України з плавання в ластах:

- Вот ласт старой конструкции. Галоши - параллельно пластине. А вот тут они стоят, обратите внимание, с каким углом. На пластину стало легче давить, она стала более упругой. Правда, ласт стал весить на 2-3 килограмма больше. Это новшество, которое было придумано в России, дало прирост результатов на 10-15 %. За последние 5 лет была перекрыта вся таблица рекордов только благодаря этим моноластам.

Світове досягнення на 100-метрівці в плаванні вільним стилем - близько 47-ми секунд. Рекордсмен у ластах долає цю саму відстань на 12 секунд швидше.

Але є й зворотний бік медалі. Через постійні навантаження на спину та гомілковостопний суглоб звертатися до лікарів плавцям доводиться чимдалі частіше.

Дмитро Сидоренко, чемпіон світу з плавання в ластах:

- Просто постоянно болит спина - ходишь на массаж. Постоянно закачиваешь мышцы спины, чтобы не так болели. Просто неимоверно болят ступни, натираешь - одеваешь кулечки, чулки специальные, чтобы не натирало. А на соревнованиях ты ничего не одеваешь - оно скользит, мешает. Можно и потерпеть немного.

Дмитро разом зі збірною представлятиме Україну на Всесвітніх іграх з неолімпійських видів спорту. Вони проводяться раз на 4 роки. На острів Тайвань вирушить і рекордсменка Європи Маргарита Артюшенко. 19-річна дівчина поставила перед собою мету - здолати своїх основних конкурентів та здобути "золото".

Маргарита Артюшенко, заслужений майстер спорту з плавання в ластах:

- Наши конкуренты - это китайцы в первую очередь, также я не могу забыть и русских. Когда-то давно было мнение, что русские и китайцы - это непобедимые спортсмены. Но сейчас можно видеть, что девочки и мальчики украинцы - намного сильнее русских.

А поки досвідчені плавці готуються до головного старту, спортивні функціонери вигадують, як привернути увагу до цього виду спорту якомога більшу кількість дітлахів. Спеціально для них проводять ось такі змагання - поки що в звичайних ластах.

Телепрограма