Головна Мапа сайту Контакти
RSS
30 січня 2009
Один день. Спорт

Англієць підкорює тайський бокс

21:02

А інший англієць - Лаям Гаррісон підкорює бокс тайський. Незабаром триразовий чемпіон світу може увійти в історію. Гаррісон - один із небагатьох європейців, кому до снаги стати легендою так званого муай-тай. Для цього британцеві необхідно перемогти місцевого бійця, якого називають королем тайського боксу. Як готується європеєць - у сюжеті з Таїланду.

Він щодня виснажує себе тренуваннями. Попереду у Лаяма Гаррісона на прізвисько "Кіллер" - найважливіший поєдинок у кар’єрі. Незабаром у Лондоні британець вийде у ринг проти непереможного Сенчай Сора. Поразка - поставить хрест на багаторічних стараннях, перемога - зробить легендою муай-тай. Гаррісон прийшов у тайський бокс у 13, починав у рідному Лідсі. За 9 років він встиг тричі здобути титули чемпіона світу. Таке вдавалось небагатьом європейцям.

Лаям Гаррісон, чемпіон світу з тайського боксу:

- Не важливо, звідки ти, з якої країни. Головне - бажання вчитися і самовіддано працювати. Ти повинен жертвувати власним часом і бажаннями заради цілі. Мусиш від усього серця прагнути цього, і результат прийде. Вважаю, що перемагати у тайському боксі може кожен.

Від світанку й до заходу ці боксери проводять спаринги. На тренуваннях - не шкодують ані себе, ані суперників. Працюють над поширеними у муай-тай ударами колінами. Для когось - це можливість бодай чогось навчитися. Інші мріють про славу та успіх, заради яких згаяли свою молодість. 

Кевін Фленнеган, тайський боксер:

- Це дійсно так, тому ти тренуєшся майже все життя. Починаєш з дитинства. Звикаєш до жорстких поєдинків і не помічаєш, як тайський бокс - стає твоєю другою натурою. 

Для місцевих спортсменів муай-тай - стиль життя. Тайські юнаки починають займатися боксом у 8 років, адже - це національний вид спорту. Однак останнім часом конкуренція у ринзі загострюється. І саме завдяки іноземцям. Вони старанно опановують маловідоме бойове мистецтво.   

Фол сак Вонгплек, тайський боксер:

- Тепер на успіхи іноземців слід зважати. Вони важко тренуються і пізнають внутрішній сенс муай-тай. Декотрі з європейців - гідні суперники.

Віднедавна таким у Таїланді вважають Лаяма Гаррісона. Британець став своїм у школі муай-тай. Його успіх дивує тренерів, а суперники до бійця ставляться із повагою. Усі, крім Сенчай Сора. Майбутній опонент британця здобув 220 перемог у ринзі і збирається влаштувати англійцеві справжній іспит.

Дмитро Євчин, К1.

Телепрограма