Головна Мапа сайту Контакти
RSS
1 жовтня 2009
Один день. Спорт

Як країни змагаються за проведення Олімпіади

21:03

Боротьба між кандидатами за проведення Олімпіади-2016 як завжди точиться жорстока і з використанням усіх можливих ресурсів. Більшість технологій, які використовуються, перейнято у щасливих попередників. За рахунок чого вигравали у гонці за проведення літніх Ігор Пекін та Лондон, і які шанси має квартет нинішніх претендентів - дізнаєтеся з "Однієї історії" Андрія Чернишкова.

Пекін. Олімпіада - 2008

У конкурсі на проведення літніх Ігор-2008 брали участь потужні суперники - Торонто, Париж, Стамбул, Осака та Пекін. Втім, усі їхні заявки не могли зрівнятися із запропонованим проектом Китаю. Він був глобальним і розробленим як ніколи раніше. До його реалізації планували залучити мільйони людей. А на фінансування виділити більше десяти мільярдів доларів. Спортивна складова при виборі Міжнародного олімпійського комітету була не на першому місці. Вагомим аргументом китайців стало те, що проведення Олімпіади дасть поштовх розвитку економіки КНР, покращить життя її громадян, здебільшого незаможних. Саме цим китайці і переконали МОК. А згодом провели Ігри, перевершити які навряд чи хтось зможе в найближчі десятиліття.

Лондон. Олімпіада - 2012

Конкурентами Лондона за право проведення Ігор-2012 були Париж, Москва, Мадрид та Нью-Йорк. Втім, змагатися зі столицею Британії виявилося неможливо. Її передвиборна кампанія стала найгострішою за всю історію Олімпійського руху. Ніколи за країну не ратували найвищі посадовці - за Олімпіаду в Лондоні публічно виступав сам Тоні Блер. Окрім цього в заявці й так було достатньо плюсів - це і готова інфраструктура, і наявність належних спортивних об'єктів, і переконлива програма підготовки, і гарантоване фінансування проекту. В результаті Лондон обскакав в останньому турі Париж, набравши більше 50-ти відсотків голосів. Наразі столиця Британії навіть випереджає заявлені терміни підготовки.

Ріо-де-Жанейро, Токіо, Чикаго, Мадрид - претенденти на Олімпіаду - 2016

Список претендентів на Олімпіаду-2016 - найсильніший за всю історію. Кожна країна вже зараз могла б провести Ігри. Головний козир бразильського проекту - це екзотика країни та те, що Ігри ніколи не проходили в Південній Америці. Токіо підкуповує своїми технологіями, готовою транспортною інфраструктурою та фінансуванням. Туристично привабливий Мадрид виглядає найслабшою ланкою - МОК навряд чи допустить, щоб Олімпіада двічі поспіль проходила в Європі. Найбільше шансів у Чикаго, щоправда тут у гру вступає політика. За американський проект особисто проситиме Барак Обама - образити його члени Олімпійського комітету навряд чи захочуть.

Телепрограма