Головна Мапа сайту Контакти
RSS
20 листопада 2008
Один день. Україна

Незалежність країни = тютюнова залежність?

21:09

Тютюнова епідемія в Україні. З цигаркою не розлучається дві третини чоловіків і кожна п’ята жінка. За роки незалежності кількість жінок-курців збільшилася в чотири рази. Це пояснюють засиллям реклами саме дамських цигарок. Загалом Україна займає сьоме місце у світі за кількістю курців. Найбільше від такої статистики страждають ті,  хто не палить.  Чим небезпечний тютюновий дим для пасивних курців?

Тетяна Штан, журналіст:

- Тютюнова хмара накрила Україну. Вільно дихати не можуть навіть ті, хто не палить . Адже шкодить не так те що курець вдихає, як те що видихає.

Ганні Гопко з кожним днем все важче знайти дорогу до роботи, вільну від тютюнового диму. Координатор проекту кампанія «Майбутнє без куріння» - на порушення свого права дихати вільно  натрапляє на кожному кроці.

Ганна Гопко, координатор проекту в Україні кампанія "Майбутнє без куріння":

- І оцей бічний дим коли курець курить коли сигарета горить і виділяється цей дим - там надзвичайна кількість канцерогенних речовин.

І хоча вже місяць діє заборона на паління в громадських місцях - зупинки міського транспорту і досі залишаються для Ганни закритими. Очікувати автобус доводиться в стороні.

Ганна Гопко, координатор проекту в Україні кампанія "Майбутнє без куріння":

- Ну подумаєш, там тютюновий дим, але 85% цього тютюнового диму ми не бачимо - бо вони не мають як чадний газ не кольору ні запаху. уявляєте 85%

В радіусі двох метрів довкола себе  курець розповсюджує  ацетон, аміак, арсен, чадний газ, бутан,  метанол, нафталін, водний ціанід, вінілхлорид та ще безліч елементів, які поглиблюють хронічні захворювання та спричиняють нові. 

Ганна Гопко, координатор проекту в Україні кампанія "Майбутнє без куріння":

- Для людини яка не курить і постояла оточена 2-3 курцями паралельно у неї відповідно звужуються судини, кисень, який у нас в крові також зменшується, особливо для сердечників, це дуже небезпечно тривале стояння може призвести до загострення їх самопочуття підвищення тиску навіть будуть відчувати біль в очі в горло.

Цей відеоролик британських борців з курінням  закликає звільнити від тютюнового диму приміщення з дітьми. Доросла шкідлива звичка  сьогодні головний біль дитячих лікарів. 

Ганна Гопко, координатор проекту в Україні кампанія "Майбутнє без куріння":

- Коли ви особливо курите у себе на кухні і дитина вдихає цей дим то для дитини - це дуже небезпечно зважаючи на те що дитячий організм є надзвичайно чутливим і вразливим до всіх цих канцерогенних атирогенних сумішей.

Разом з тютюновим димом батьки видихають на  дитину низку хвороб. Інфекцію середнього вуха  - яка  може призвести  до глухоти, респіраторні інфекції - бронхіт та пневмонію,  проблеми з гемоглобіном та коронарними артеріями, і  навіть викликати так званий Синдром раптової дитячої смерті.

Аби перекусити в обідню перерву Ганна шукає місця зі стовідсотковою забороною палити - поділені навпіл зали - не вберігають від тютюнового диму.

Ганна Гопко, координатор проекту в Україні кампанія "Майбутнє без куріння":

- Вентиляція чимось нагадує басейн у якому є 2 плавці і один вибачте за слово попісяв і все це  розповсюджується і на ту людину яка плаває в басейні також.

За допомогою цього пристрою Ганна планує довести - тютюновий дим проникає навіть в залу не для курців. Американський прилад всього декілька днів в Україні, то ж перші результати дослідження планують оприлюднити тільки за місяць.

Тетяна Штан, Володимир Дєдов К1.

Телепрограма