Головна Мапа сайту Контакти
RSS
26 листопада 2008
Один день. Україна

У Києві знайшли точну копію Гробу Господнього

22:05

Одна з найцікавіших археологічних знахідок у Києві. У старому парку знайшли точну копію Гробу Господнього. Наразі фахівці завершують розкопки - кажуть, залишилося ще кілька днів. Вже у грудні хочуть відслужити першу літургію, а на Великдень побачити не менше прочан, ніж, власне, у Єрусалимі. Для цього туди привезуть Святий вогонь. Звідки взялася ця копія та чому її не бачили раніше - знає Алла Щоличева.

Два місяці праці парафіян - і в Україні знову з'явився свій Єрусалим. Ці колони не зруйнували ані час, ані земля, ані лють більшовиків. Отець Петро тут за головного, він керує розкопками.

Ієрей Петро, настоятель храму преподобного Федора Освяченого:

- Эту кувуклию решили устроить здесь, в Федоровском храме, во второй половине 19 века. Инициатором был Турвонт Кибальчич,который ездил лично в Иерусалим, чтобы снять точные размеры и уже здесь строить его.

Коли знахідку побачили археологи - ахнули. Вона збереглася майже ідеально. Навіть фарба на останках фресок досі яскрава. 

У його портфелі зібрано чимало паперів про будівництво київського Гробу Господнього. Серед них - схема сучасної обителі янгола в Єрусалимі. Пан Михайло розгледів чи не стовідсоткову схожість. 

Михайло Кальницький, дослідник історії Києва:

- Мы видим, что это действительно предел Ангела, с вот этим святым камнем посредине него,и действительно, немножко под углом, как был сделан проход в пещеру Гроба Господнего. И четко показано,что это с оси с Востока на Запад. То есть, здесь реально в тех же координатах, в тех же направлениях воссоздали пещеру, по крайней мере в плане.

Приблизно так виглядала обитель янгола у Києві. Єрусалимській вона поступалася розмірами. Була меншою і нижчою. Щоб зайти, вірянам доводилося схиляти голову.

В самій печері Гробу Господнього найцінніше не збереглося.

Саме на цьому місці було ложе Христа. Зараз тут можна побачити лише його обриси. А раніше була цегляна кладка, яку зверху прикрашала мармурова плита. Вся споруда піднімалася на півметра.

Ці сходи ведуть до ще одного підземного храму - печери святого Клемента Римського. Вона зроблена у формі корабля. Знахідка - теж копія.

Ієрей Петро, настоятель храму преподобного Федора Освяченого:

- Храм очень прост, здесь есть престол, есть ниша небольшая для каких-то нужд, практически можно было оставить подсвечник, кадильницу. Это иконостас, он, конечно же, был более полным, то есть здесь были арки, когда разрушали, это все снесли.

Відродити обидві знахідки - це мрія і парафіян, і археологів. Таких святинь в Україні більше не існує. Священики не приховують радості. Адже тепер паломництво до Святої землі стане набагато коротшим. 

Алла Щоличева, Максим Чеблін, К1

Телепрограма