Головна Мапа сайту Контакти
RSS
22 грудня 2008
Один день. Україна

Як вирощують новорічні ялинки

22:03

Новорічні плантації - саме так лісничі називають посадки ялинок та сосон для продажу в передсвяткові дні грудня. Щороку офіційно продають близько мільйона дерев, зазвичай віком до 5 років. Саме за цей час хвойні виростають заввишки до двох метрів. Як вирощують новорічні красуні - знає Маркіян Перетятко.

Шлях новорічної ялинки до вашої оселі розпочинається з цього місця. Це - "шишкосушилка". У такий барабан кладуть сто кілограмів шишок і отримують один кілограм насіння.

В основі цієї саморобної установки - мотовило від комбайна. Насіння з шишок витрушують через решітку в барабанах. Однак спершу треба шишки розкрити. Для цього їх тут же просушують. Ось у такому вигляді насіння готове для засівання.

Під снігом з весни рослини виростають завбільшки з долоню. У ці короби їх засівають вручну, щоб росли якомога густіше.

Восени на вершечку сіянців з'являється брунька. Вона відповідає за подальший ріст деревця після саджання в ґрунт.

Петро Степаненко, головний лісничий ДП "Макарівське лісове господарство":

- Якщо цієї бруньки немає - цей сіянець нестандартний. Його садити не можна, бо він просто загине.

На відміну від сосен, ялинки в розсаднику тримають не один рік, а три. Ось ці деревця навесні будуть розсаджувати. Поки вони сидять у землі впритул одна до одної - по 4-5 штук.

Петро Степаненко, головний лісничий ДП "Макарівське лісове господарство":

- Посіви в розсаднику стрічкові - насіння висіяне, вони дуже густо ростуть. А там ми розсаджуємо на плантаціях новорічних ялинок метр на метр тому вона формується кругленька і більш цікава як новорічна ялинка.

А ці ялинки - уже сформовані. Їм по п'ять років. Лісничий легко визначає вік дерева за кількістю відгалужень від стовбура.

Петро Степаненко, головний лісничий ДП "Макарівське лісове господарство":

- Припустимо, посадили її - вона на наступний рік на осінь закладує верхню бруньку і бокові. Потім через рік з верхньої йде вверх, а ці - по сторонам. І знову закладається, от на цій видно - брунька поверхнева і бокові бруньки - знову йде відгалуження.

Усі дерева на цій ділянці мають бути продані до кінця грудня. По 38 гривень за cосну до двох метрів, а за вищу - по 47.

Телепрограма