Головна Мапа сайту Контакти
RSS
26 січня 2009
Один день. Україна

У Києві лікарням відключають електроенергію

22:10

Плати або сиди в темряві. У столиці боржникам відключають електроенергію. Свої репресії "Київенерго" почало з лікарень. Тисячі хворих залишилися без медичної допомоги. Центральна поліклініка Голосіївського району з п'ятниці - без світла. У будівлі 14 поверхів, ліфти не працюють, медики приймають пацієнтів зі свічкою в руках. У ситуації розбирався Веніамін Трубачов.

В поліклініці вимкнули електроенергію. Не працює уся спеціальна медична апаратура. Тож лікарям доводиться приймати пацієнтів у цілковитій темряві.

При вході оголошення - електрики немає, тож лікарня у звичному режимі не працює. Хворих, яким потрібно обстежитись на апаратурі, що працює від електромережі, відправляють додому або в сусідні лікарні. Допомогти можуть лише консультацією.

Неоніла Заріпова, пацієнтка:

- Записалась к врачу, но не могу попасть, поскольку нет электричества. Мужу нужно сделать повторный рентген - тоже нету, не могли попасть в рентген, поскольку все отключено.


У нього вночі відняло праву руку - не може поворушити пальцями. Попри біль Володимир сам прийшов у поліклініку, але дарма - сьогодні надати медичну допомогу тут йому не зможуть.

Володимир Самар, пацієнт:

- Света нет, ничего нет, сказали приходить завтра к двум... Рука отказала, не поднимается рука. Сказали, завтра с десяти до двух.


У чотирнадцятиповерховій поліклініці вже четвертий день не працюють ліфти, аптека зачинена. А це відділення невідкладної медичної допомоги, заходити сюди доводиться навпомацки - нічого не видно. І рятувати людські життя у таких умовах лікарі просто не можуть. А до цієї поліклініки лише офіційно прикріплено 62 тисячі киян.

Вадим Ломакін, головний лікар Центральної поліклініки Голосіївського району (Київ):

- Лифты не работают, стоматология, рентген, флюорография и другие установки, травмпункт, неотложка не может полноценно оказывать специализированную медицинскую скорую помощь.

У "Київенерго" кажуть - відключати електроенергію боржникам не лише мають право, а просто зобов'язані. А ця поліклініка недоплатила за спожиту електрику близько 83-х тисяч гривень. Тож завчасно повідомили листом про можливе відключення, а потім вимкнули рубильник.

Дмитро Усатюк, директор з правового забезпечення "Київенерго":

- Действующее законодательство просто обязывает отключать должников в случае, если есть определенные нарушения с их стороны, несвоевременные расчеты за энергию, самовольные подключения.

Поки керівництво домовляється, коли світло з'явиться, Лариса Палагаєва зі сльозами на очах просить про допомогу. У неї підозра на важке захворювання.

Лариса Палагаєва, пацієнтка:

- У меня УЗИ молочной железы, это онкологическое, меня никуда не посылают, талоны мне тоже не дали к онкологу, сказали - звоните, все узнавайте. Мне сказали, чтобы я просто звонила, мне с таким заболеванием, что я не знаю, что со мной, заболевание через онкологию, и не могу даже провериться.

Лариса вже другий день оббиває пороги лікарні, але крім обіцянок про можливе обстеження поки нічого не чує.

Телепрограма