Головна Мапа сайту Контакти
RSS
26 січня 2009
Один день. Україна

Оце так професія. Фуд-стиліст

22:02

Клей замість молока та гліцерин замість жиру. Так знущаються з продуктів майстри красивих блюд. У Києві їх одиниці. А самої спеціальності не навчать у жодному інституті України.

К1 продовжує серіал "Оце так професія". Сьогодні розповідь про фуд-стиліста. Людину, яка робить професійний макіяж для зйомок... Котлетам, бутербродам і коктейлям. Хитрощі смачного фото дізнавалася Алла Щоличева.

Щоб зроби отаку смакоту, не треба бути віртуозним кулінаром. Адже більшість натюрмортів взагалі не їстівні. Робити композиції, від яких у вас потече слина - задача фуд-стиліста.

Щоб зробити всього один знімок, треба зіпсувати кілограми продуктів! Це перший секрет, яким ділиться стиліст Андрій. Хлопець і гадки не мав, що колись робитиме модель з підсмаженої корейки. Тепер він добре знається на "поведінці" продуктів.

Андрій, фуд-стиліст:

- Мясо в готовом виде хранится не более получаса. Оно стекает и становится резиновым. В качестве мяса можно использовать то же мясо, только уже не полностью в готовом виде, а в полусыром.

Головне - красиво, а не смачно - такий девіз фуд-стилістів. Це ремесло він опановував самотужки. Вже три роки як технолог за фахом працює і кухарем, і художником, і трохи фотографом. На наше прохання Андрій готує натюрморт із м'яса та овочів. На знімку це має бути страва, приготована на грилі.

Андрій, фуд-стиліст:

- Это мясо сырое, просто видно, что оно как бы готово. На самом деле оно обжарено на большом огне. Здесь можно присмотреться - видно чуть-чуть кровь, но в кадре оно видно не будет.

Апетитне м'ясо на білбордах - майже завжди сире. Щоб скоринка видавалася хрумкою, її фарбують коричневою аквареллю. Після цього наносять шар гліцерину. І варто лиш подивитися на цей соковитий шматок м'яса - як одразу потече слина.

У рекламі часто знімають зовсім не те, що продають насправді. Наприклад, замість молока глядачам часто демонструють якості клею. На знімках він виглядає значно апетитніше.

Андрій, фуд-стиліст:

- Клей ПВА - уже готовое молоко, чтобы с ним работать в кадре.

Його "чарівна" валіза з гострими ножами регулярно поповнюється пензлями. Тут бабусині формочки для печива, зубочистки і навіть спринцівка. Без неї, зізнається Андрій, на знімальному майданчику не обійтися.

Андрій, фуд-стиліст:

- Вот, например, у нас тарелочка со специями. Трогать ее нельзя, но эта штука поможет убрать их с одной стороны.

Феном "харчовий" стиліст орудує так само часто, як і перукар. Гарячим повітрям змінює форму шматка шоколаду або масла. Може підсушити котлети або "розігріти" ковбаски. Все заради натуралізму.

Це теж могла би бути реклама закладу швидкого харчування. Над такими проектами Андрій працює доволі часто. Показує нам збірку своїх робіт і пригадує, до яких хитрощів вдавався заради "смачної" фотографії.  

Андрій, фуд-стиліст:

- Вот эти вот овощи гриль смазаны глицерином. Полностью сырые овощи, толстые цуккини. Веточка базилика, которая стояла в аспирине.

Секретами фуд-стилісти одне з одним майже не діляться. Всі набивають свої шишки. Нестандартні ситуації виникають під час кожної зйомки - і успіх залежить від майстра, який щоразу знаходить нестандартне рішення.

Телепрограма