Головна Мапа сайту Контакти
RSS
30 січня 2009
Один день. Україна

Перший етап будівництва НСК "Олімпійський" - завершено

21:06

На день раніше - сьогодні на Олімпійському завершили перший етап будівництва. Планувалося, що фундамент нижніх трибун облаштують до першого лютого. В бурінні останньої свердловини - участь взяв сам міністр Юрій Павленко - він попрацював машиністом бурильної установки.

К1 продовжує серіал про реконструкцію головної арени-2012. З будмайданчика повернувся Маркіян Перетятко.

У кабіні бурильної установки в ролі машиніста - міністр Павленко. Йому далИ можливість символічно добурити останню свердловину фундаменту нижніх трибун. У цій роботі треба не лише знати, на який важіль натискати - а й стежити, щоб свердло заходило в ґрунт вертикально - для цього в кабіні є спеціальний датчик.

Юрій Павленко, міністр у справах сім’ї, молоді та спорту України:

- Ми сьогодні завершили перший етап будівельно-монтажних робіт"

На цьому чиновники не зупинилися. Вони вирішили закласти під стадіон ще й капсулу із посланням до нащадків. Там написано, що НСК "Олімпійський" повинен стати символом майстерності вітчизняних будівельників.

Тепер, щоб нащадки змогли прочитати вміст капсули - їм доведеться чекати нового демонтажу Олімпійського. А подальша доля останньої палі нічим не відрізнялася від попередниць - її залили бетоном.

Робітники розібрали труби, через які подавали будматеріал. Для гідроізоляції їх переклали синтепоном. Адже, щоб дістатися надійного шару глини на глибині понад 20 метрів - їм треба пройти через насичені водою грунти.

Степан Максимчук, керівник будівельної бригади:

- Тут грунты-водоносы, на 15 метрах, на 4 метрах водоносы сильные. Труби идут вперед на метр, на полметра, спереди выбуривается грунт и заходить в киевский мергель, есть такой грунт. Сажаем туда трубы, и свая получается неводонасыщена.

Ще тиждень бетон застигатиме - а максимально міцним він має стати за місяць. Загалом будівельники заклали у фундамент нижніх трибун більше чотирьохсот таких паль.

Маркіян Перетятко, журналіст:

- Саме при спорудженні фундаменту трибун "Олімпійського" вперше використали ось такі естакади з блоків. Вони потрібні для того, щоби бурильні установки могли вище підніматися по майбутнім трибунам.

Такі естакади запропонували спорудити німецькі проектувальники.

Дмитро Гладких, начальник палевого управління будівельної компанії:

- На этих эстакадах мы ни разу не работали - это было удивительно для всех. А по-другому никак, посмотрите какой перепад высот. По-другому эти сваи были бы не выполнимы.

Ці блоки зробили свою справу в чаші стадіону, а тепер слугуватимуть для спорудження підпірних стін поруч із "Олімпійським".

Маркіян Перетятко, журналіст:

- Палі, які облаштовують навколо стадіону, виконуватимуть два завдання. По-перше вони захищатимуть схил від зсувів. З іншого боку саме на них спорудять автомобільну дорогу. Завдяки цьому зі стадіону можна буде виходити не тільки з нижнього, а й з верхнього ярусу.

Маркіян Перетятко, Вадим Свиридонов, К1.

Телепрограма