Головна Мапа сайту Контакти
RSS
2 лютого 2009
Один день. Україна

Оце так професія! Карильйоніст

22:09

На дзвонах Михайлівського собору, окрім церковних творів, можна грати ще й тисячі різних, зокрема і сучасних, пісень. Там встановлений єдиний у православному світі карильйон - спеціальний музичний інструмент.

К1 продовжує серіал "Оце так професія!" Сьогодні ми розповімо про єдиного в Україні професійного карильйоніста. Як на дзвонах зіграти будь-яку мелодію, знає Веніамін Трубачов.

Щоб зіграти на цьому музичному інструменті, треба зайти у спеціальну скляну кабінку. Сісти за цей стіл з подвійним рядом клавіш у вигляді рукояток. Далі найважче - вправно та послідовно бити кулаками по клавіатурі - лише так створюється мелодія.

В Україні професійно грати на карильйоні може лише одна людина - Георгій Черненко.

Він винахідник київського карильйона. На дзвонах грає з дитинства, себто вже понад сорок років.

Георгій Черненко, карильйоніст:

- Система розташування клавіш споріднена з фортепіано, ми бачимо зверху верхній ряд дієзних, а внизу - білих, також дві октави у нас є в ногах, так як має орган - таким чином, одна людина може керувати всім набором - це 50 дзвонів.

Дзвони Михайлівського собору вважаються єдиним у православному світі карильйоном. Це - музичний інструмент, що складається з набору дзвонів, розміщених у певній послідовності. Вага - від чотирьох кілограмів до восьми тонн. Кожен із них відповідає певному звуку. Усе робили українські майстри. Дзвони карильйона закріплені нерухомо і за допомогою спеціальних дротиків з'єднані з клавіатурою. Усім цим керує лише одна людина.

Георгій Черненко, карильйоніст:

- Кожний дзвоник має дві системи. Перша - це традиційний язик, який під'єднаний до дроту і до клавіш, це клавіатура, якою керує людина. А друга - зовні ми бачимо соленоїди - це електронні молоточки, які під'єднані до комп'ютера, саме вони кожні 15 хвилин відтворюють певну мелодію.

А це - комп'ютер. Щоб карильйоністу не доводилося сидіти тут цілими днями, запускають спеціальні програми. Такий прилад може запам'ятовувати і відтворювати близько тисячі пісень. Мистецтво гри на цьому гігантському інструменті вважається дуже престижним та відповідальним. Традиційно передається від батька до сина.

Георгій Черненко, карильйоніст:

- Вона керує тільки соленоїдами, електронікою, вона не може замінити людську душу, всі удари будуть однакової сили і, певно, це не може замінити динамічну структуру будь-якої мелодії…

Карильйон радше не церковний, а світський інструмент. На ньому можна виконувати як класичні твори, так і сучасні пісні. Але нині це неможливо - духовенство проти, бо дзвони розташовані біля собору. А створення нового карильйона коштуватиме мільйон доларів.

Веніамін Трубачов, Василь Мєновщиков, К1

Телепрограма