Головна Мапа сайту Контакти
RSS
10 лютого 2009
Один день. Україна

Історія гральних карт

21:10

К1 розпочинає серіал "Народна гра". Гральні карти. Це не просто 54 кольорові картинки, а справжнє мистецтво, прибутковий бізнес і красиве хобі. Сьогодні ми розповімо про історію українських гральних карт. Зазвичай ми користуємося картами з російськими героями - царською родиною Романових.

А мати колоду зі своїми героями - справа честі для будь-якої країни. В Україні таку спроектували у 1918 році, за часів Української Народної Республіки. Тодішній уряд визначив першочергові завдання - національна валюта, власний герб і гральні карти. Карти з українськими героями бачила Дарина Горова.

Григорій Іващенко-Дзвінковий, історик, колекціонер гральних карт:

- Гральні карти, до певної міри, є ознакою, як би це парадоксально не звучало, державності. Україна не маючи держави, не мала гральних карт.

Одне з перших завдань Центральної Ради - друк колоди карт. Таким чином вирішили популяризувати серед народу літературу, історію та фольклор.

Дарина Горова, журналіст:

- Ось як виглядали перші українські карти. Їх спроектували у 1918. Але - буремний час: не встигли надрукувати.

Автор колоди - відомий графік, один із творців державного гербу та засновників Академії мистецтв Георгій Нарбут. Герої - українські типажі: селянка, міщанка - та історичні постаті.

Сергій Білокінь, доктор історичних наук:

- Король треф - це портрет Івана Мазепи. Дунін-Борковський - це король бубен. Ці два королі - це Сагайдачний і Дорошенко. 

Він досліджує спадщину Нарбута вже 40 років. Давав ескізи гральних карт знімальній групі стрічки "Пропала грамота". Для фільму колоду збільшили і розфарбували.

Уряд Директорії втік за кордон. Прихопили й ескізи. Так шлях колоди Нарбута загубився в тоді ще польському Львові.

Сергій Білокінь, доктор історичних наук:

- Є якісь речі, які свідчать про те, що є якийсь шанс, що ці речі не потрапили до пічки.

А от як саме на території України з"явилися гральні карти, невідомо. Можливо, трофейні колоди привезли із собою козаки. На Січі вони були улюбленою розвагою. Ілюстрація належить пензлю Рєпіна.

Григорій Іващенко-Дзвінковий, історик, колекціонер гральних карт:

- Всякі маніпуляції під столом заборонялися. І бажано, щоб та людина, яка тримає в руках карти - банкує - не мала би на собі одягу. Тому що козацький одяг був дуже розкішний

Карти Січ врятували! Якось різдвяної ночі туди пробралися турки.

Григорій Іващенко-Дзвінковий, історик, колекціонер гральних карт:

- Запорожці не спали і грали в карти. Тобто вони знаходилися в стані поєдинку. Вони в стані поєдинку були. Тільки в руках у них були не шаблі, а карти. Саме ці козаки - вони перейшли до реального поєдинку, почали стрільбу і підняли тривогу. Нашаткували 13 тисяч яничар.

Карти з національними героями таки надрукували в Україні - два роки тому. 25 тисяч колод одразу замовила діаспора з Чикаго. "Карти прибуткові" - друга частина серіалу. Скільки можна заробити на картах та як приховати рекламу в звичайній колоді - дивіться завтра в "одному дні".

Дарина Горова, Василь Меновщиков, Олексій Стеченко, К1

Телепрограма