Головна Мапа сайту Контакти
RSS
3 березня 2009
Один день. Україна
Розслідування:

У Донецьку третейським судом керує працівник "Альфа-банку"

22:04

Наступний сюжет ми зняли на ваше прохання. В ньому ми продовжуємо тему третейських судів. Саме їм банки віддають перевагу у вирішенні спорів з клієнтами. Ці суди не є державними - інколи їх створюють самі ж банки. Сьогодні мова піде про суд, розташований за тією самою адресою, що і фінустанова, чиї інтереси він обслуговує. А керує ним працівник цього ж банку. Але там кажуть - суд абсолютно незалежний. Чи це так - дізнавався Роман Бочкала.

Вона взяла кредит на лікування матері. Платила справно, але кілька місяців тому донетчанку Оксану звільнили за скороченням. Почалися проблеми з виплатами.

Оксана Селютіна, мешканка Донецька:

- Я звонила в банк - узнать, какая у меня просрочка, что мне надо выплатить, и про суд мне никто ничего не сказал, что на меня уже дело завели.

Банк подав на Оксану до третейского суду.

Третейський суд - це недержавний незалежний орган, що утворюється за угодою або відповідним рішенням зацікавлених фізичних осіб.

Вердикт був таким: виплатити банку тисячу сто шістдесят доларів США. Це рішення ухвалив один із третейських судів. За законом, ці присуди не підлягають оскарженню.

В угоді Оксани зазначено: у разі виникнення спорів із банком вони розглядаються у третейському суді "Всеукраїнській фінансовий союз".

Ми вирішили дізнатися, що це за суд та чому саме його "Альфа-Банк" обрав для розгляду справ з клієнтами. На сайті суду вказана його адреса: Київ, вул. Десятинна, 4/6А, це головний офіс "Альфа-Банку". Він також розташований на вулиці Десятинній, 4/6.

Розшукати сам суд не вдалося, тому звертаємося до працівників банку. Вони зазначили, що ми вже не перші, хто розшукує суддів, і порадили їхати до Чернігова - мовляв, саме там проходять засідання.

За загальним правилом місцем проведення третейського розгляду є місцезнаходження третейського суду.

Оксана підтверджує: її дійсно викликали в Чернігів, але вона туди не поїхала, бо це за 800 кілометрів від Донецька.

Оксана Селютіна, мешканка Донецька:

- Я удивилась, почему именно в Чернигов и такие жесткие меры сразу.

Адвокат Оксани - Сергій Довженко - впевнений, що місце проведення засідань обрали не випадково.

Сергій Довженко, адвокат:

- Не очень удобно для клиентов ехать туда, тем более по временному периоду он даже не успеет доехать, не говоря уже о том, чтобы заявление подать об отводе того же судьи.

Це Чернігів. За вказаною адресою розташований офісний центр. Одну з кімнат дійсно займає третейський суд "Всеукраїнський фінансовий союз". Однак спілкуватися з нашою знімальною групою тут відмовилися.

Повертаємося до Києва на вулицю Десятинну та намагаємося розшукати голову суду.

Одна з менеджерів "Альфа-Банку" повідомляє, що побачитися з ним неможливо. Звернутися можна тільки письмово.

Чому до суду можна звернутися лише через банк, стало зрозуміло, коли ми дізналися, хто є його головою. Це Віктор Грачов - керівник юридичного департаменту "Альфа-Банку".

Третейський суддя не може брати участі в розгляді справи, якщо він перебуває з цими особами чи сторонами в особливих стосунках.

Сергій Довженко, адвокат:

- Если мы понимаем, что главой этого суда является сотрудник банка кредитора, некоторые судьи - сотрудники банка кредитора, то вопрос доверия к этому суду… Ну, понятно, что нет никакого доверия.

Адвокат Оксани наполягатиме на перегляді рішення третейського суду. Він упевнений, що права його клієнтки були жорстко порушені.

Ми офіційно звернулися до "Альфа-Банку", але замість інтерв'ю отримали ось цього листа. Фактично, відмову, бо відповідей на наші питання ми не отримали.

Ми все ж таки чекаємо від "Альфа-Банку" відео-коментар та відповіді на наші запитання, хай би якими незручними вони були.

Роман Бочкала, Тетяна Козирєва, Ігор Антонюк, Василь Меновщиков, К1.

Телепрограма