Головна Мапа сайту Контакти
RSS
13 березня 2009
Один день. Україна

Українці шукають альтернативні способи вкладення грошей

21:10

В Україні поки обходяться без таких радикальних кроків. Але падіння довіри до банківських депозитів змусило українців шукати альтернативні способи вкладення вільних грошей. Звичайно, це не стосується тих, хто вирішив від гріха подалі тримати готівку при собі. "Один день" продовжує серіал про те, як краще витратити тисячу умовних одиниць. Маркіян Перетятко рахував способи як на кризі не втратити, а ще й заробити.

Маркіян Перетятко, журналіст:

- Ось так виглядає банківське золото. У цьому банку його можна купити у зливках від 5 грамів і до кілограма. Щоправда, за тисячу умовних одиниць можна собі дозволити лише один двадцятиграмовий злиток, і один злиток у десять грамів.

Щоправда, це не справжнє золото, а муляж. Метал найвищої проби в цьому відділенні розкупили за півдня.

Юлія Солодовник, керівник депозитного відділу в комерційному банку:

- За последнее время золото поднялось в стоимости в полтора раза, и, как мы видим, сейчас оно пользуется большим спросом среди наших клиентов.

Втім, вкладати в золото інвестиційний аналітик Костянтин Степанов радить на термін не більше року. Потім ціна на нього може поповзти донизу.

Костянтин Степанов, керівник аналітичного департаменту інвестиційної групи:

- Ожидания такие, что цена будет возрастать, поки ситуация на мировых рынках не будет возращатся в положительную тендецию, но в краткосрочной перспективе мы таких тендеций можем не увидеть.

Акції ж підприємств за час кризи подешевшали на порядок. Ось як за останній рік упав індекс ПФТС. Цей показник демонструє зміну вартості найбільш ліквідних компаній за різними напрямками економіки України. Купувати акції варто саме зараз, поки не почалося нове зростання.

Андрій Золотухін, керуючий директор компанії з управління активами:

- Если мы говорим про перспективу год и больше, то мы можем говорить про рост, который тоже будет исчислятся в разах.

Втім, акції придбані за півціни - можуть і не зрости, а взагалі - знецінитися. Тим, хто бажає зменшити ризики, компанії з управління активами пропонують вкладати в інвестфонди. Найменший внесок, який приймають у цьому офісі - тисяча гривень.

Андрій Золотухін, керуючий директор компанії з управління активами:

- Вкладывая в фонд ты покупаешь портфель, например, из десяти предприятий. И даже если два-три предприятия обанкротятся, и акции станут стоит "0", но остальные 6-7 вырастут, то в целом стоимость портфеля тоже вырастет.

Проте, під питанням залишається, коли ж вкладник дочекається зростання. Минулого року фонди не росли, а падали. Така ж тенденція зберігається й досі.

Маркіян Перетятко, Олексій Стеченко та Іван Єрмаков, К1.

Телепрограма