Головна Мапа сайту Контакти
RSS
25 травня 2009
Один день. Україна

Кам'янець-Подільський перетворився на фестивальну Мекку

22:01

Кам'янець-Подільський на цілий тиждень перетворився на фестивальну Мекку. У Хмельницькій області провели чемпіонат з повітроплавання, змагання з боулінгу, фольклорний фестиваль, вуличний парад і лазерне шоу.

Це ще далеко не весь перелік видовищ, які протягом семи днів бачили кам'янчани і гості міста. Найяскравіші кадри з міста-фортеці - у сюжеті Тетяни Козирєвої.

Плаваючими кулями у Кам'янці-Подільському насолоджувались цілий тиждень. Підготовка та участь у змаганнях - задоволення не з дешевих. Команда одного аеростата витратила близько двадцяти тисяч гривень. Перемога на чемпіонаті України - безапеляційний квиток до збірної Чемпіонату світу. Для цього аеростата - це лише чергове тренування, він представлятиме Україну на Всесвітніх авіаційних іграх.

Денис Володін, учасник Всесвітніх авіаційних ігор:

- В этом году будет выступать лучшая двадцатка пилотов мира. Все полеты, которые производятся сейчас в Украине - тренировка, ознакомление с новой техникой, GPRS и многое другое, что понадобится там.

До початку фольклорного фестивалю у гримерках просто неба перевтілюються в козаків. Такі спартанські умови - для них не дивина. За кілька метрів, на заасфальтованих доріжках парку - мультинаціональні репетиції. Разом з іспанським колективом танцює його художній керівник, директор і хореограф в одній особі. На відкритті фестивалю вони представлятимуть свій регіон - Кастилію. Від розташування на мапі Іспанії залежить не тільки зовнішній вигляд костюмів, а й звучання кастаньєт.

Анхель Тамайо, художній керівник колективу "Айрес Кастельянос":

- Це стиль Кастилії. Стиль Арагон дещо відрізняється. Він жорсткіший. Для фламенко треба по-іншому тримати у руках кастаньєти. Це стиль Андалузії.

Відкрив фестиваль спів колективу "Журавлик" акапела. На звуки збирається публіка. Сідають хто де бачить - хто на траві, хто на бетонних підмурках фонтану. На відсутність стільців і перевдягалень організатори стенають плечима.

Дмитро Назаренко, організатор фестивалю:

- Мы ждем, когда в городе появится сцена, когда можно будет презентовать настоящий спектакль. Почему? Потому, что это демо-версия того, что мы делаем на западе - в Испании.

Утім, виступами на імпровізованій сцені учасники фестивалю не обмежились - із піснями й танцями вийшли на вулиці міста. Відтанцьовувати за всіх довелося іспанцям. Міні-вистави вони влаштовували на кожному вільному майданчику.

Українські колективи на параді лиш ходили. Не танцювали і не співали - взуття берегли.

Віктор Тюпа, учасник міжнародного фестивалю (ансамбль "Горлиця"):

- На вулиці, на жаль, у нашому взутті для танців це не дозволяємо робити, тому що це - крах взуттю, і крах по танцям.

На завершення фестивалю Кам'янець-Подільську фортецю віддали на поталу лазерам.

Шоу почнеться лише коли сяде сонце. Тим часом тут монтують апаратуру, а кам'янчани вже займають місця поближче до фортеці.

Уся ця громіздка техніка забезпечує звук. Сам лазер - у невеликій сумці.

Ігор Скальський, організатор лазерного шоу:

- Був час, коли це були тяжкі машини з водоохолодженням. Зараз прийшли нові технології - твердотільні лазери діодні. Це є ручна анімація - малюються малюнки і закладаються у комп'ютер. Фактично у нас така невеличка студія по виробництву мультфільмів.

Із першими сутінками на фортеці відтворюють історію Кам'янця-Подільського з давніх-давен і дотепер. Між лазерами мали літати кулі. Завадив сильний вітер. Подивитися на дійство з'їжджалися сім'ями навіть із сусідніх областей. Якщо погода не завадить, наступного року все буде краще. Це свято - лише демо-версія великого Міжнародного фестивалю дві тисячі десятого року.

Тетяна Козирєва, Максим Соколик, К1.

Телепрограма