Головна Мапа сайту Контакти
RSS
5 червня 2009
Один день. Україна

"Світ за очі". Історичні Канівські гори

21:12

Тут творилася чи не вся історія зі шкільних підручників. Канівські гори, що на Черкащині називають наймістичнішими в Україні. На К1 триває серіал "Світ за очі". Сьогодні ми розкажемо про пагорби, на яких мешкали племена слов’ян, вирішувалася доля Київської Русі та писав свої повісті Микола Гоголь. Невідомі історії Канівських гір - у сюжеті Тетяни Штан.

Це - найкоротший шлях від нижньої частина Канева до верхньої. Крута стежка не заростає від часів Київської Русі - нога словянина її торує вже друге тисячоліття.

Пилипенкова гора так би ніколи і не увійшла в історію, якби не розкопки Вікентія Хвойки. Тут розташовувалося найбільше поселення прасловян. Залишки речей їхнього побуту потім увійдуть  в історію як зарубинецька культура. 

Андрієнко Костянтин, історик-краєзнавець:

- Далі за нею скіфське городище, що свідчить про те що був безперервний зв'язок був від скіфіф , трипільців і далі до словянського етносу.

Такий вигляд Княжа гора мала за часів володарювання воїна Святослава . Коли князь помер тут оселився його старший син Ярополк. Молодший Володимир не забажав ділитися владою з братом  - під  цими схилами і вирішилася доля Київської Русі.

Тетяна Штан, журналіст:

- Боротьбу за владу князь Володимир виграв завдяки водам Дніпра в 980 році він пішов війною на свого брата Ярополка і оточив його місто Родень воно розташовувалося ось там на горі . облога тривала недовго  - через зневодження військо Ярополка здалося.

Мирні переговори між братами у Києві завершилися убивством Ярополка. За вісім років Володимир став хрестителем Русі. А місто Родень зруйнували, як центр язичництва.

Микола Гоголь слухав родинні оповіді Михайла Максимовича, а потім йшов під цю сосну описувати краєвид. Тепер за заростями нічого не розгледіти. Та саме на Михайловій горі з’явилися "Вій" та  "Страшна помста".

Церкву біля кладовища у підніжжя гори, збудовану козаками з човна-чайки, - зруйнувала Друга Світова. У ній Фома Брут боронився від Вія. Тут і досі можна відчути  гоголівську містику.

З Черкащини  Тетяна Штан, Сергій Дубинін К1

Телепрограма