Головна Мапа сайту Контакти
RSS
12 серпня 2009
Один день. Україна

10 років тому в Україні ліквідували витверезники

21:09

10 років тому в Україні ліквідували витверезники. Чиновники вирішили, що існування цих закладів характерне для тоталітарного режиму і порушує права людини. Витверезники перепрофілювали у відділення наркології і передали до Міністерства охорони здоров’я. Хто і як допомагає безпорадним людям у стані алкогольного сп’яніння - перевіряв тверезий як скельце Ростислав Цуркан.

Таким фільмом радянський кінематограф відзначив відкриття першого в Україні витверезника, який гостинно відчинив свої двері у тодішній столиці - Харкові. Звозили всіх, хто не міг назвати свого імені, прізвища і адреси.

Пізніше карети із загратованими вікнами забирали здебільшого "за запахом". Після ночі у "холодній" і штрафу на роботу надсилали лист про моральний занепад працівника.

Відвідувачів ніколи не бракувало, однак міліція скаржилася, що лікування алкоголізму не входить до її компетенції.

Володимир Поліщук, начальник Центру громадських зв'язків ГУ МВС України в Києві:

- Це питання піднімалося вже давно, і ще тодішнє керівництво МВС у 90-х роках казало, що питання боротьби зі зловживанням алкоголем не лежить в площині лише правоохоронній, це загальнодержавна програма, яку в більшій мірі повинні вирішувати медики, представники Міністерства охорони здоров’я. Тому саме тоді такі заклади були передані до Міністерства охорони здоров’я.

У 60-ті роки в Києві було 2 витверезники, у 70-ті - 3, у 80-ті - вже 4. Найближчим до центру і, відповідно, найпопулярнішим був цей заклад на Подолі - по вулиці Ярославська, 13. Це було чи не найдемократичніше місце в світі. На сусідніх ліжках тут відсипалися і бомжі, і доктори наук. А зараз тут знаходиться ветеринарна клініка.

Колись і тут була міліцейська вотчина. У дворі чергував УАЗик, а коридорами походжали люди в формі. Тепер тут міська наркологічна лікарня "Соціотерапія".

Владислав Сова, лікар-психіатр, нарколог:

- В любую больницу для лечения алкоголизма пациент должен прийти сам, это должно быть его добровольное желание. Принудительное лечение используется в двух случаях: либо в случае алкогольного психоза - делерия, белая горячка, по мед показаниям. Либо по решению суда, если человек представляет угрозу для себя или окружающих вследствие психического расстройства, которое розвилось на фоне алкоголизма.

Хоча зараз і слова такого не лишилося - "витверезник", його функції виконує Лікарня швидкої медичної допомоги. Саме сюди звозять усіх, хто хильнув зайвого і не в змозі дістатися дому самотужки. Ними опікуються 2 відділення: інтоксикації і спецтравми.

Владислав Сова, лікар-психіатр, нарколог:

- Если тяжелая алкогольная интоксикация присутствует у человека, вызывается скорая помощь по месту жительства, либо на улице вызывается. Они везут чаще всего в больницу скорой медицинской помощи или в отделение токсикологии той больницы, которая дежурит по району. Либо же алкогольные психозы везутся, скажем, в клинику социотерапии на улицу Демеевская.

На одвічне питання - "пити чи не пити" - ліквідація витверезників жодним чином не вплинула. П’яних на вулицях не стало ані більше, ані менше. Психіатри та наркологи кажуть, що викорінення пияцтва і перехід до європейської культури спроживання алкоголю - тривалий процес, пов’язаний із докорінними перетворенням у свідомості людей.

Ростислав Цуркан, Іван Єрьоменко, К1.

Телепрограма