Головна Мапа сайту Контакти
RSS
17 серпня 2009
Один день. Україна
Розслідування:

Невідомі герої. 20-ті роки і Холодноярська республіка

21:11

За тиждень до Дня незалежності К1 розпочинає серіал "Невідомі герої". В архівах Служби безпеки на них - досьє з кількох томів, на справах - гриф "Цілком таємно" та вказівка "Зберігати вічно". Україна стала першою державою з країн СНД, яка розсекретила старі архіви.

Нинішня серія присвячена 20-м рокам і Холодноярській республіці, яка протягом чотирьох років існувала на території Черкаської та Кіровоградської областей. Дарина Горова нишпорила архівами СБУ та знайшла родичів учасників тих подій.

Ця земля славиться своїм свободолюбством. Тут святили ножі Гонта і Залізняк, а Шевченко написав поему "Гайдамаки". І вже їхні нащадки в часи соціалістичної України створили тут окрему республіку - Холодноярську.

На прохання ігумені жіночого Мотронинського монастиря тут організували загін самооборони. Але незгодних було надто багато, загін став полком, а згодом - цілою республікою. От її карта - тридцять сіл у п'яти повітах. А зустрічалися тут за покликом дзвона.

Віта Макарюк, молодший науковий співробітник філіалу "Холодний Яр" національного заповідника "Чигирин":

- Це була ціла система ударів відпрацьована. Сходилися тільки головні отамани, або сходилися тільки керуючий склад.

Вони називали себе гайдамаками. За гасло обрали слова Шевченка: "І повіє огонь новий з Холодного Яру". Штаб, він же парламент - теж у монастирі.

Віта Макарюк, молодший науковий співробітник філіалу "Холодний Яр" національного заповідника "Чигирин":

- В одній з келій стояв важкий дубовий стіл. На столі стояла друкарська машинка "Зінгер". В кутку стояв прапор організації, а під стелею висіла добра хмара важкого цигаркового диму.

Якби не вік, своє повстання Микола Чучупака організував би і зараз. Свобода у холодноярця в крові - він онук двох отаманів республіки. Своїм родом почав цікавитися тільки нещодавно, склав родинне древо, знайшов сімейні фотографії.

Микола Чучупака, нащадок двох отаманів республіки:

- Зразу піддержували радянську владу. А коли продзагони почали викачувати у людей хліб, забирати все, а це ж в основному селяни були тут, і вони тоді почали обурюватися.

Докази - у нещодавно розсекреченому архіві Служби безпеки України.

Листівка до селян із закликом: "Борітеся - поборете!" Фактично закликали повстанців вступати в лави загонів і боротися проти радянської влади.

І з іншим гаслом - "Готуй, Холодний Яре, нових героїв!" - отаман Чучупака закликав продовжувати своє діло. Він загинув на цьому місці.

Віта Макарюк, молодший науковий співробітник філіалу "Холодний Яр" національного заповідника "Чигирин":

- Пустив собі сам кулю в скроню, адже головний принцип цієї організації, головне кредо - ніколи нікого в полон не брати, і ніколи в полон не здаватися.

У "полон" таки здалися. У ЧК використали нову технологію: створили іншу підставну республіку, налагодили контакти з Холодноярською та організували з'їзд повстанців. Там і заарештували більшість отаманів. Але навіть за ґратами Лук'янівської в'язниці вони мужньо боролися за свої переконання, знову організувавши повстання.

До холодноярців долучилися інші в'язні. Розстріляли усіх. Де поховані повстанці - досі невідомо.

З Києва та Черкащини Дарина Горова, Євген Сакун та Олексій Шматов, К1.

Цікаво, скільки людей готові підняти повстання, наприклад, сьогодні? І що для цього треба зробити - з цінами, байдужістю чиновників, а головне - із самими українцями. Де ж наші сучасні герої?

А "сучасні герої" минулим, схоже, не дуже цікавляться - документи розсекречені вже півроку. І за цей час у нас побувала сила-силенна іноземних дослідників - французи, американці, англійці. Натомість тутешніх істориків наше минуле, схоже, не цікавить взагалі.

А завтрашня серія "Невідомих героїв" буде присвячена 30-м рокам і Павлоградському повстанню на Дніпропетровщині. Ще кілька років тому про нього взагалі ніхто не знав. А між тим, тодішній збройний випад селян проти радянської влади став однією з причин Голодомору. Дивіться завтра о 21:30.

Телепрограма