Головна Мапа сайту Контакти
RSS
21 серпня 2009
Один день. Україна

"Невідомі герої". Студентський рух

21:09

Сьогодні Один день завершує серіал "Невідомі герої". Ми приурочили його до Дня незалежності. І остання історія - про студентський рух в останні роки існування Радянського Союзу. Те, що починалося з балачОк в університетських гуртожитках, переросло у вуличні демонстрації та двотижневе голодування на знак протесту. Спогади тодішніх студентів, а нині - вже дорослих громадян незалежної України - слухала Дарина Горова.

Олесь Доній, учасник молодіжного руху 90-х:

- Ще зараз виглядає так… простою дорогою, а тоді ми пройшли і через виключення з університетів і через кпз, мені навіть трошки довелося побути в Лук’янівській в’язниці. Але це не просто була романтика, а ми відчували, що якщо не ми, то ніхто інший цього не зробить.

 Вони були революційні й зухвалі: своє бачення історії, синьо-жовті прапори і прагнення свободи. У КДБ за студентськими виступами пильно стежили.

Олександр Іщук, начальник наукового відділу ГДА СБУ:

- В тисяча девятсот восемдесят девятом и в текущем тысяча девятсот девяностом году было организовано и проведено тысяча пятсот шестьдесят пять масових мероприятий Кадебешники переймалися: багато сил витрачаємо для стеження на демонстраціях, для інших акцій і людей уже бракує. І намагалися розколоти студентський рух.

Олександр Іщук, начальник наукового відділу ГДА СБУ:

- Оперативным путем удалось внести разногласия между экстремистки настроенными лидерами и участниками громады, занимающую правильную политическую позицию.

Олесь Доній, учасник молодіжних рухів 90-х:

- Він був спеціально засланий для того, щоб цей процес намагатися зупинити. але ну в мене є підозра, що не лише він там один був такий, і багатьох ми можемо навіть не дізнатися.

Бойовий дух підтримували піснею. Анатолій Сухий - лідер тоді популярного гурту "Рутенія". Він - автор багатьох пісень, які співали студенти. Ті події музикант називає справжнім рок-н-ролом. Звичайно, така "лірика" не могла сподобатися відповідним органам.

Олександр Іщук, начальник наукового відділу ГДА СБУ:

- Получило широкое распространение выступление самодеятельных музыкальных коллективов, отдельных лиц, многие песни из которых носят тенденциозный характер. все это привлекает жителей и гостей города, особенно молодежь.
Усе літо студенти готували революцію і в жовтні оголосили голодування на гранітних плитах тоді ще площі Жовтневої революції. А у Жовтневій лікарні у голодувальників щодня брали аналізи.

Олесь Доній, лідер Революції на граніті:

- Вибивало будь-яку аргументацію у комуністичної преси, яка намагалася дискредитувати голодування, що там харчуються.

Серед іншого вони вимагали відставки Верховної Ради, багатопартійних виборів та націоналізації майна КПУ. Революція тривала півмісяця.

Дарина Горова, журналіст:

- До голодування на граніті всі виступи проти радянської влади закінчувалися провалом. Це була перша перемога Україна. Довгоочікувана і не остання.

З Майдану Незалежності, Дарина Горова, Дмитро Монархов і Володимир Савченко, К1.

Телепрограма