Головна Мапа сайту Контакти
RSS
26 серпня 2009
Один день. Україна

У Харкові в небо здійнялися барвисті повітряні кулі

21:09

У Харкові в небо здійнялися барвисті повітряні кулі. Кілька днів поспіль пілоти з федерації повітроплавання літали над містом. Стартували двічі на день, з майдану Свободи. Приземлялись за містом - туди, куди вітер подує. Бачив Харків з висоти пташиного польоту й Анатолій Мажора.

З тих пір як 1783 року брати Мон Гольф'єр здійснили перший в історії пілотований політ на кулі, і до початку ери моторних літальних апаратів, повітряна куля була єдиною царицею неба. Навіть космічні технології не змогли відправити на пенсію заслуженого піонера повітряної стихії.

Майдан Свободи, шоста ранку. Півгодини підготовки - і вісім повітряних куль відриваються від землі. Туман не став на заваді повітроплавцям. Рації та мобільні телефони - ними екіпажі координують своє переміщення. А за допомоги ось такого пристрою - варіометру - пілот визначає висоту польоту та швидкість прискорення кулі.

Микола Степанов, президент Харківської обласної федерації повітроплавання:

- На всех летательных аппаратах эти приборы находятся давно. Были барометрические, теперь электронные. С тем, чтобы облегчить пилоту определение скорости снижения или подьема.

Пролітаємо над Благовіщенським Кафедральним собором. Висота споруди - майже сімдесят метрів. З повітряної кулі він як на долоні. До хреста доторкнутися можна, однак спускатися ще нижче небезпечно. А ось це - вулиця Полтавський Шлях. Зранку вона порожня. У годину пік рух на ній інтенсивніший. Набираємо висоту до трьох сотень та йдемо по вітру на південь. За чотири кілометри - злітна смуга. Її не видно через туман, однак диспетчерська аеропорту попереджає - літак підіймається в небо.

Микола Степанов, президент Харківської обласної федерації повітроплавання:

- Сейчас вылетает самолет с курсом север в сторону Белгорода. Это вам для информации. Есть. Принял. Спасибо. Высоту 300 продолжаю использовать.

Повітряна куля має об'єм дві з половиною тисячі кубічних метрів. Це дорівнює об'єму шести вагонів, які зараз проносяться під нами.

Микола Степанов, президент Харківської обласної федерації повітроплавання:

- У нас даже ребята есть, которые летали, машинисты. Передают по сменам и всегда, когда пролетаем над ними, они приветствуют.

За годину польоту куля подолала більше п'яти кілометрів.

Микола Степанов, президент Харківської обласної федерації повітроплавання:

- Вот написано - липовая роща. Как раз на вот этой поляне. Сейчас мы поднимаемся, перелетим в район Бабаи и приземлимся.

До селища Бабаї долетіти не змогли. Газу б не вистачило, та й вітер вносить корективи. Пілот обирає відкриту територію і дає команду приготуватися.

Микола Степанов, президент Харківської обласної федерації повітроплавання:

- Так, братцы, мы сейчас будем приземляться. Здесь есть дорога, и сюда можно скорректировать.

Приземлилася повітряна куля посеред людського городу. Місцеві мешканці були не проти. Хіба що бідкались - чому прилетіли, коли картопля вже викопана, а капуста ще не дозріла.

З Харкова Анатолій Мажора, Станіслав Бездєтний, К1.

Телепрограма