Головна Мапа сайту Контакти
RSS
27 серпня 2009
Один день. Україна

Крила України. Надлегка авіація

21:10

Ми продовжуємо серіал "Крила України". Останнім часом їх називають конкурентами іномарок. За легкість, швидкість і відповідну ціну. Мова йде про двомісні та тримісні літаки. Вони важать не більше 450 кілограмів, а пересуваються наче аеро-ферарі.

Їх купує Америка, Австралія та Європа. Про розвиток української надлегкої авіації - наш наступний сюжет. Чим приваблюють іноземців наші міні-літаки - знає Алла Щоличева.

Ця алюмінієва конструкція вже за тиждень стане повноцінним літаком і поїде до замовника у Фінляндію.

Тут, на столичному підприємстві, збирають по п'ять надлегких літаків на місяць. Могли б і більше, запевняє головний конструктор, але заважає криза. Зараз всі сили тут віддають найновішій розробці - А-22 ЛС. Двомісний аероплан українці створили для закордонних пілотів.

Юрій Яковлєв, головний конструктор підприємства з виробництва літаків:

- Самолет предназначен для американского рынка, для рынка США, сконструирован и сделан в соответствии с требованиями авиационных властей США. Эти самолеты пошли очень не плохо в Южную Африку - страна с хорошими авиационными традициями -  и Австралия.

А ось дітище українських конструкторів у роботі. Крилата машина майже ідеальна для навчання молодих пілотів, вона пробачає незначні помилки.

Це - наче двомісна автівка з крилами. Коли б не вид за вікном. Оптимальна швидкість для цього літака - сто двадцять кілометрів на годину.

Сергій Мальчик, пілот:

- На этом самолете максимально можно подняться - это на 4 км, дальше просто нужно кислородное оборудование, потому выше на нем нельзя подниматься, ну и двигатель не позволит.

Таких літаків - поки що не більше десятка. Та вони вже встигли показати фігури вищого пілотажу на світових змаганнях.

В надлегкої авіації маленькі потреби і великі можливості. Ось, наприклад, цей літак авіатори назвали амфібією. Адже злітною смугою для нього може стати будь-який ґрунтовий майданчик. А місцем посадки - водойма завдовжки 200 метрів.

Він так само легко злітає з води, як і сідає на неї. Цей крилатий човен конструктори створили спеціально для подорожей.

Олег Горєлов, пілот:

- На воде самолет может управляться вот этим вводным рулем маленьким, плюс его родными и классическими органами управления, то есть руль направления, руль высоты и элероны покрена, поэтому на воде этот самолет можно достаточно стабильно, спокойно удерживать на режиме глиссирования и кататься на нем, как на водном мотоцикле.

Такий літак-човен не важить і півтони, але може підняти в небо трьох людей. Нашу знімальну групу теж покатали. Ось як це виглядало.

Алла Щоличева, Вадим Свиридонов, Володимир Самченко, К1.

Між іншим, коштує такий літачок А-22, як середня іномарка - 30-40 тисяч доларів. А от амфібія ще дешевше.

Завтрашня історія - про гордість українських конструкторів АН-148, його ще називають "ластівка". Це найновіший літак.

До речі, президент Росії Дмитро Медвєдєв для перевезення перших осіб держави відмовився від російського Суперджета-100 на користь саме українського АН-148.

Телепрограма