Головна Мапа сайту Контакти
RSS
1 жовтня 2009
Один день. Україна
Розслідування:

На Житомирщині господар у нелюдських умовах утримує бурого ведмедя

21:11

Скандал, який збентежив українську громаду! На Житомирщині виявили господаря, який у нелюдських умовах утримує бурого ведмедя, занесеного до Червоної книги. Клітка розміром із звіра, замість турботи - цькування мисливськими собаками. Як в Україні закон захищає рідкісних тварин - дізнавалася Тетяна Штан.

Нестерпна літня спека. Житомирський ліс. Дві залізні клітки за огорожею - у меншій бурий ведмідь. Місця якраз вдосталь, тільки аби поміститися - зробити бодай крок клишоногий не може.

Зоя вже кілька місяців підгодовує червонокнижного звіра. Доброчинність без обличчя вимушена, адже це територія приватних мисливських угідь. Місцеве населення боїться товстого гаманця власника і його довгих рук.

Мученицьку історію ведмедя у прилеглих селах переказують тихенько, аби ніхто не почув.

Жінка:

- В селі говорять, що на цього ведмедя тренують псів лайок, хтось в селі утримує тут лайок, і тренують на цьому ведмеді лайок.

Як це відбувається - ще ніхто не бачив, але приладдя вже встановлене.

Ці два стовпи і є тренувальний майданчик. Бурого ведмедя прив'язують он до тієї лебідки. 50 метрів туди, 50 назад - це все, що пропонують тварині, занесеній до Червоної книги, аби втекти від мисливських собак.

Прояснити будь-що про цю тварину не вдалося навіть коли з'явився доглядач ведмедя. Спочатку він попросив нас з приватної території - потім передумав і почав годувати та напувати звіра. За весь цей час ні пари з вуст.

Відповіді приїхали у білому джипі разом із директором угідь. Андрій Назаренко запевняє - ведмедя повноцінно годують тричі на день, умови покращать за півроку.

Андрій Назаренко, директор спортивно-мисливського господарства "Тетерів":

- Травля собак - це спеціальна наука, і треба спеціальні знання, ось у людей таке поняття, що пустили 10 собак і вони починають рвати цього ведмедя, кусати, але насправді все виглядає інакше. Собаки прив'язуються, вони тільки бачать цього ведмедя, на нього гавкають.

Про жорстоке поводження із твариною повідомляємо у Житомирську обласну екологічну інспекцію.

Від дзвінка минув місяць. Літня спека спала, а ось клітка у ведмедя не збільшилася. Інспекція оцінила умови утримання на двійку за десятибальною шкалою і оштрафувала господаря на 85 гривень. На виправлення оцінки дали місяць - термін спливає сьогодні.

Віктор Радушинський, начальник відділу екоконтролю біоресурсів Житомирської екологічної інспекції:

- Якщо нічого не змінилося, то згідно припису, ми повторно виїжджаємо 1 числа. За невиконання припису даного керівника директора ППС "Тетерів" буде притягнуто до відповідальності, там максимальна сума 540 гривень за невиконання і складено протокол, який буде відправлено на суд - аж до конфіскації майна.

Вже потім не на камеру інспектор пояснить - конфіскації швидше за все не буде. Адже в державних екологів немає ані приміщення для тварини, ані бажаючих її забрати.

З Житомирщини Тетяна Штан, Максим Чеблін, Дмитро Монархов, К1.

- Дивилась програму на Animal Planet, там була подібна історія, але в якійсь розвиненій країні. Там до суду притягли не лише господаря тварин, з якими жорстоко поводились, а й сусідів, які мовчки спостерігали.

- Ти знаєш, Юлю, а я нещодавно перечитував "Дубровського" Пушкіна. І там також тримали ведмедя. Але ним лякали гостей. Тому достатньо просто подумати, що буде, якщо хтось пожаліє клишоногого і вночі випустить його на волю. Я не заздрю господарю.

Телепрограма