Головна Мапа сайту Контакти
RSS
2 жовтня 2009
Один день. Україна

Прощання. Розслідування журналістів Одного дня

21:07

Гучні розслідування журналістів Одного дня неодноразово викликали вседержавний резонанс. Варто лише згадати скандали довкола вимірювального приладу "Візир". Робота в екстремальних умовах - впіймати нечесних за руку та язик, викрити кримінальних злочинців, змусити бюрократів червоніти і знайти те, що глибоко зарили - як ризикують журналісти, аби ви побачили правду - розкаже Тетяна Штан.

Ловити рибу в село Веприк Роман Бочкала приїхав на прохання місцевих мешканців. Тут уже були випадки побиття людей за кількох карасів. Тож готувалися до всього.

Суперечку з місцевим підприємцем оператор знімав із вікна автомобіля, який стояв поруч. А ось вимагати заборговану зарплатню у будівельної компанії Роман разом із робітниками пішов із маленькою прихованою камерою.

Роман Бочкала, журналіст:

- Під час розмови цей директор якось здогадався що я зараз його знімаю на відео і він так напівжартома - як ракурс потім я зрозумів що далі грати будівельника немає ніякого сенсу показав посвідчення задав певні питання. але я ще хочу сказати що дуже часто нам закидають,що знімати людей приховано - це підло ну навіть це незаконно, але наша головна задача розказати людям правду і саме завдяки прихованій камері ми можемо показати людей такими, якими вони є.

Скандал довкола приладу Візир, який розпалився в інтернеті, першою на телебаченні розслідувала Алла Щоличева. Сумніви харківських науковців підтвердили і столичні вчені-фізики. Серію розслідувань про російський вимірювальний прилад потім перепишуть київські адвокати - і як доказ неправдивості даних Візиря демонструватимуть у суді.

Алла Щоличева, журналіст:

- Сразу же после выхода сюжета в эфир стали звонить колеги начали спрашивать телефон харковчан юристов, ну, а самое-самое, что гаишники зашевелились и созвали пресс-конференцию, потому что к ним обращались очень много раз со всевозможными вопросами Визир просили нас игнорировали, грубо говоря.

Ксенофобський напад просто перед будівлею телеканалу не залишився без покарання завдяки Веніаміну Трубачову. Разом із правоохоронцями він знайшов хуліганів - ними виявилися 15-річні юнаки.

Веніамін Трубачов, журналіст:

- Було дуже багато крові у дівчинки було розбите обличчя хлопчику розбили пляшкою голову. Викликали міліцію і відповідно почали розмовляти і громадяни Китаю відмовлялися писати просто заяви їх вмовляли без заяв не буде жодного розслідування. Але справа заглухла. Я переконаний що без нашої допомоги міліція не почала б розслідувати цю справу ми їх надали відео матеріали відповідно написали звернення.

Перевіряти береги головної водойми України - ми розпочали після сюжету про забудову Дніпра у районі Конча-Заспи. Виявилося, що річку закута в бетон аж до Канева. А на Дніпропетровщині всі промислові відходи відкрито скидають у воду. Херсонщина удобрює водойму отрутохімікатами.

Тетяна Штан, журналіст:

- Ми приїхали без респіраторів без нічого і коли вже оператор піднявся на бочки з цими отрутохімікатами. З цих тріщин витікала така рідина коричнева ну треба вважати що це було влітку Херсонщина 32-34 градуси тепла і ця рідина рідина починала так бурлити на сонці закіпати, що було на зразок фільмів жахів ми там познімали буквально півгодини більше ніхто не міг працювати, це страшенно боліла голова а ще біле таке стояло все перед очима.

Візити керманичів держави у зони стихійного лиха - демонстрували всі телеканали. Ми навідалися туди за рік. Херсонський ліс, висаджений президентом так, і не прижився - півтора мільйона гривень просто зарили у землю.

А постраждалі від повеней на Західній Україні, яким особисто співчувала прем'єр-міністр - так і живуть у напівзруйнованих будинках.

Тетяна Штан, Валентин Бєліч, К1.

Телепрограма