Головна Мапа сайту Контакти
RSS
2 жовтня 2009
Один день. Україна

Прощання. "Світ за очі"

21:05

К1 завершує серіал "Світ за очі". Більше року ми пропагували внутрішній туризм, розповідали про цікаві місця в Україні. У нас є на що подивитися! У кожній області. По всіх усюдах - серед непроїзних доріг і браку інформації - ми знаходили мальовничі руїни замків чи розкішні маєтки, нескінченні печери й бездонні озера, забуті монастирі і храми. Як це було - пригадає ваш провідник Дарина Горова.

А ви чули, що посеред рівнинної Черкащини є гранітний каньйон? Скелі подекуди сягають 20-ти метрів. А ці кадри зроблені в Донецькій області. Заповідник Кам'яна могила. Природні лабіринти і половецькі баби. А от інша екзотика: дикий апельсин, фундук і барбарис - у дендропарку Веселі Боковеньки на Кіровоградщині.

Алла Щоличева, журналіст:

- Один із селекційних коників дендропарку - ось ця фундукова плантація. Тут і плоди збирають, і кущі продають. наприклад, ось таку гілочку можна придбати всього за двадцять п'ять гривень. І вже за п'ять років зібрати перший врожай горіхів.

А ви знаєте, що в Україні є дві з трьох європейських пірамід? Знайомтесь - невідома Полтавщина, село Березова Рудка.

Валентина Гончар, директор краєзнавчого музею

- По замовленню каналу "Дискавері" знімався фільм про піраміди іменно європейські. І ось вони і приїздили до нас, вони і сказали, що одна з пірамід знаходиться в Римі, збудована російським князем. Друга знаходиться в селі Комендантівка Полтавської області, якогось там району, а третя в нас.

А ви знаєте, як жили ченці-відлюдники? До вашої уваги місто церков - Чернігів.

Тетяна Штан, журналіст:

- Ось так виглядає келія монаха-відлюдника. Ось місце де він проводив майже Весь всій час - сидіння для молитви. Ніша зроблена таким чином - що людина не може вільно випрямити плечі. Їжу приносили раз на два дні. Шматок хліба та кілька ковтків води.

Роман Бочкала, журналіст:

- 48 градусів північної широти та 31 градус східної довготи. Ось він Географічний центр України - ця брила. Це місце знаходиться у селищі Добровеличківка, саме тут центр нашої країни відносно найвіддаленіших її куточків.

Побували ми і в найменшому місті України. Це Угнів, на Львівщині. А ось - руїни замку на Тернопільщині. Село Кудринці унікальне - розташоване у двох областях.

Дарина Горова, журналіст:

- Колись на цьому місці стикалися дві імперії: тут була Австро-Угорщина, а потім Польща, а на тому березі Росія, а згодом Радянський Союз. От він - кордон по Збруч. Навіть зараз це межа двох областей: Тернопільської і Хмельницької.

У пошуках високогірних краєвидів ми видиралися на карпатські гори.

Подорожуйте Україною і ви! Побачити все це на власні очі - цікавіше ніж з екрана телевізора.

З усієї України, Дарина Горова, Тетяна Козирєва, Роман Бочкала, Тетяна Штан, Алла Щоличева, К1

Телепрограма