Головна Мапа сайту Контакти
RSS
2 жовтня 2009
Один день. Україна

Прощання. Подорожі з Одним днем

21:06

Вісім країн Євразії підкорила команда "Одного дня" тільки за останній час. Були наші журналісти, зокрема і в російській Тюмені, бачили і повоєнну Грузію. Утім, все ж більшість закордонних матеріалів "Одного дня" - з країн європейської зони. Найцікавіше вибране - далі в нашому сюжеті.

Туреччина - перша країна, де за останній рік побував К1. Спершу відвідали Стамбул. Світова криза саме набирала обертів, але виявилось: у Туреччині все зовсім не так погано, як в Україні. В Анталії ми побували у зеленому каньйоні - унікальному місці, куди їдуть з усього світу. І взагалі дізналися, як організований місцевий туризм.

У Латвії наші журналісти відшукали лабораторію, де два століття тому аптекар Абрахам Кунс виготовив ризький бальзам. За легендою, чорний напій вилікував імператрицю Катерину ІІ. Перевірили, як працює гордість військової бази в Адажі - робот із дистанційним керуванням. Таких у Латвії лише два. Щоб потрапити на гарнізонну гаупт-вахту у Лієпаях, Тетяна Козирєва змушена була погодитися з тим, що "Відвідувачі автоматично стають ув'язненими".

У Грузії ми побачили зовсім іншу країну - не схожу на ту, що показують по телевізору. У сонячній Аджарії навіть у січні було тепло - жодної згадки про війну. Тут ми відзняли унікальні танцюючі фонтани і познайомилися з даішниками, які не беруть хабарів.

Коли в українських школах закінчився навчальний рік - ми вирішили розповісти, як можна продовжити навчання в Англії. Там зустріли багато наших співвітчизників. Виявилося, що далеко не завжди все визначають гроші. По-перше, треба мати розум - британці це цінують. Але наше відрядження довелося перервати - за два дні до закінчення зйомок. Камера зламалася.

Мабуть, найбільш ґрунтовно К1 дослідив Францію. Глядачі мали змогу роздивитися провулки Парижа і Ліона. У Монако ми побували навіть раніше за донецький Шахтар. У Каннах побачили найкраще у світі шоу феєрверків. А от у Ніцці наша знімальна група записала на відео те, чого глядачі зазвичай не бачать - як відпочивають олігархи.

У Польщі наші журналісти спускалися в гітлерівські штольні. Лабіринт підземних ходів в’язні нацистських концтаборів прорубали у Совиних горах вручну - без спецтехніки. Працювали по вісім годин на добу - більше ніхто не витримував. Найімовірніше, тут мав бути завод із виготовлення зброї.

Ми побували у російській тайзі. В Тюменській області українці бурять свердловини та добувають нафту. Заробітчани працюють серед лісових хащів і непролазного болота. Разом із вітчизняними сибіряками прожив чотири дні й наш кореспондент Веніамін Трубачов. Ми літали над тайгою, бачили, як підіймають вишки і буквально перед нашими очима з труби полилася нафта.

В Угорщині на відкритті театрального фестивалю журналісти К1 були єдиними представниками ЗМІ від України. Бачили, як усього за один місяць український режисер підготував виставу з угорськими акторами. Спостерігали і за імпровізаціями на гастролях київського Молодого театру.

Роман Бочкала, Тетяна Козирєва, Веніамін Трубачов, К1

Телепрограма