Головна Мапа сайту Контакти
RSS
26 листопада 2008
Один день. Світ

Одна історія. Найбільші повені 20 сторіччя

22:02

Повені - явище поширене у світі. Але від того люди не навчилися давати раду, коли їх атакує велика вода. Починаючи від біблійного Всесвітнього потопу і до наших днів вода залишається непередбачуваною стихією. Найбільші повені 20 сторіччя - в "Одній історії" на К1.

"Кісткове" дно Хуанхе та Янцзи

Абсолютними рекордсменами за масштабами повеней є китайські річки Хуанхе і Янцзи. У 20-му столітті там сталося принаймні два мега-потопи. Так повінь 1931-го, яку спричинив розлив річок після танення снігу, за найскромнішими підрахунками забрала життя одного мільйона людей! Саме ця катастрофа вважається найбільшим природним лихом в історії. Звичайно, після біблійного "Великого потопу". А за 7 років - 1938-го - від розливу "Жовтої річки" Хуанхе загинуло півмільйона. Винуватцями того паводка стали китайські вояки. Вони намагалися зупинити наступ японської армії, і не вигадали нічого кращого, ніж зруйнувати дамбу.

1970 рік: гнів священного Гангу

"Гнівом богів" назвали індуси повінь, яка сталася 70-го року на священній річці Ганг. 10-метрова морська хвиля, яку здійняв циклон, повернула води священної ріки. За лічені хвилини Ганг затопив величезні території в Індії та Бангладеш і стер з обличчя землі сотні населених пунктів. За різними оцінками, тоді загинуло півмільйона людей.

Найбільші повені Європи

"Повінь століття" в Європі сталася 55 років тому. Потужний шторм з Атлантики обрушив гігантські хвилі на узбережжя Нідерландів. Захисні дамби не витримали, і вода хлинула вглиб материка. Більшість території Голландії лежить нижче рівня моря, тож вода легко вкрила десяту її частину. А за 10 років в Італії сталася найбільша аварія в історії гідротехнічних споруд. Через землетрус відкололася і впала у водосховище на річці Вайон величезна скеля. Під тиском гірської породи вода перелилася через гребінь дамби. Потужний водяний вал обрушився з висоти кількасот метрів, змітаючи все на своєму шляху. Так виглядає дамба сьогодні. Ось верх бетонної кладки. Під час аварії рівень води доходив до вершини скель.

Телепрограма