Головна Мапа сайту Контакти
RSS
27 січня 2009
Один день. Світ

Україна обіщяє, що буде надійним транзитером для Європи

21:12

Тему газу та енергетичної співпраці обговорили у Брюсселі президент Віктор Ющенко та голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу.  Україна виконає умови газової угоди з Росією і буде надійним транзитером для Європи, запевнив Віктор Ющенко. Українська газотранспортна система потребує вдосконалення, і президент не виключає участі в цьому російської сторони. Водночас, Ющенко наголосив - своє майбутнє Україна пов'язує з інтеграцією газотранспортної системи в європейський ринок. Таку перспективу сторони планують обговорити на міжнародній конференції донорів, яка відбудеться у Брюсселі наприкінці березня.

Віктор Ющенко, президент України:

- Ми говорили про інтеграцію української газотранспортної системи до оптового європейського ринку. Аналогічно ми говорили про інтеграцію української електричної системи, об’єднання її з європейською. Ми говорили про майбутнє, про день завтрашній.

Жозе Мануель Баррозу, президент Єврокомісії:

- Газова криза не має негативних наслідків для наших двосторонніх стосунків з Україною. Ми віримо, що Україна хоче поглиблювати стосунки з ЄС, і ми теж цього прагнемо. Але очевидно, проблема в енергетичному секторі таки була, і її треба вирішити.

Європа - на газовому роздоріжжі. Після суперечок Москви і Києва - у Будапешті вирішують, як бути із проектом нового газогону "Набукко". Блакитне паливо має іти ним до Європи із Центральної Азії - в обхід України - через Азербайджан, Туреччину, Болгарію, Румунію, Угорщину і Австрію. Проект вартістю 12 мільярдів доларів - мають закінчити за шість років.

Сергій Станішев, прем'єр-міністр Болгарії:

- ЄС - на роздоріжжі. Ми маємо рухатися уперед із непохитною політичною волею - до спільної енергетичної політики, заснованої на солідарності, економічній обґрунтованості і диверсифікації.

Телепрограма