Головна Мапа сайту Контакти
RSS
29 січня 2009
Один день. Світ

Кенієць виготовляє скульптури з металобрухту

22:03

Незвичне хобі кенійця Кіоко Мвітікі переросло у справу всього життя та прибутковий бізнес. Він збирає бляшанки, зіпсовані автомобільні запчастини та інший металобрухт.

При цьому Кіоко не працює прибиральником і не здає метал за гроші. Усі ці речі він використовує із суто естетичною метою. На що перетворюється звичайний металобрухт у руках винахідливого скульптора - знає Олександр Николишин.

Для когось це звичайний металобрухт і непотріб, а для кенійського скульптора Кіоко Мвітікі зіпсовані автомобільні запчастини є мистецьким матеріалом. Кіоко їх збирає, переплавляє і відтак виготовляє скульптури диких тварин у натуральну величину.

Кіоко Мвітікі, скульптор:

- Є багато способів використати ось такі запчастини. В основному ми робимо з них очі.

Свого часу за участь у студентському заколоті Кіоко виключили з Університету Кеньятта у Найробі, де він вчився на факультеті образотворчого мистецтва. Після цього майбутній скульптор влаштувався на молочну фабрику, де займався виготовленням бляшанок. Саме там Кіоко і почав перетворювати виробничі відходи на скульптури. А любов до дикої природи у нього ще з дитинства.

Кіоко Мвітікі, скульптор:

- Я фактично виріс серед дикої природи. Щоб побачити жирафа чи слона, нам не треба було ходити до зоопарку - це все було частиною нашого щоденного життя.

Зараз Кіоко Мвітікі досить популярний як у себе в країні, так і за кордоном. Його виставки проходять у різних країнах світу, а роботи добре продаються. Молоді ж кенійські скульптори часто копіюють Кіоко. Однак митця такий плагіат не злить, він навпаки радіє, що його успіх надихає молодих скульпторів.

Кіоко Мвітікі, скульптор:

- Ми повинні навчитися продавати мистецтво. Це важливо, адже мистецтво - це також продукт, а до всього воно покращує наше життя.

Однак зараз Кіоко не збирається продавати свої роботи за кордон. А нову колекцію збереже в Кенії, щоб розвивати мистецтво на батьківщині.

Телепрограма