Головна Мапа сайту Контакти
RSS
26 травня 2009
Один день. Світ

Північна Корея грає м'язами

21:10

Північна Корея, слідом за вчорашнім вибухом ядерного заряду, запустила ще й крилаті ракети близької дії. Одна - класу земля-повітря, друга - протикорабельна. Про навчання - тамтешня влада попереджала заздалегідь - тому частину Жовтого моря перекрили для суден.

А тим часом Рада безпеки ООН почала роботу над резолюцією щодо цієї демонстрації моці. Дії КНДР одностайно засудили, тепер вирішують - якими для Північної Кореї будуть наслідки. Найжорсткіша позиція у США та Франції - вони вимагають радикальних санкцій.

Йокіо Такасу, посол Японії в ООН:

- Ми раді, що в нас не було розбіжностей щодо необхідності ухвалення резолюції, яка засуджує дії Північної Кореї. Ми повинні бути впевнені, що такого більше не станеться.

Віталій Чуркін, посол Росії в ООН:

- Це дуже рідкісний випадок, коли країна порушує не лише резолюції ООН, а й безліч інших домовленостей. Дуже важливо в цій ситуації дати таким діям гідну відповідь - бо вони ставлять під сумнів авторитет Ради Безпеки.

Лідери Північної Кореї заявили - будь-які санкції проти них означатимуть оголошення війни і запевнили, що корейський народ зможе протистояти зовнішній агресії. Чи слід боятися Пхеньяна - з'ясовував Олександр Николишин.

Олександр Николишин, журналіст:

- Аби дізнатися який реальний військовий потенціал у Північної Кореї та чи може він загрожувати міжнародній безпеці ми вирішили звернутися до спеціалістів із військових досліджень.

КНДР швидко нарощує військову потужність, однак загроза застосування ядерної зброї наразі не дуже серйозна, зазначає Олексій Мельник.

Олексій Мельник, експерт військових програм:

- За експертними оцінками потрібно ще 2-3 роки як мінімум для того щоб зробити цю ядерну боєголовку, разом із цим це не є причиною для заспокоєння.

Північна Корея наразі найбільш мілітаризована країна у світі. Її населення - це трохи більше як 20-ть мільйонів людей. Армія - більш ніж мільйонна, крім того, близько 3-ох мільйонів осіб - це так звана робітничо-селянська армія.

Олексій Мельник, експерт військових програм:

- Навіть без ядерної зброї - такий потенціал це величезна загроза для сусідів, зокрема для Південної Кореї.

Більша частина території південного сусіда КНДР - у радіусі дії ракет середньої дальності. Це близько 300-от кілометрів. Таких ракет у Північної Кореї кілька сотень. Боєголовок, які можуть вразити ціль на відстані 500-от кілометрів, - кілька десятків. Вони здатні долетіти до берегів Японії. Крім цього, зараз розробляють ракети дальньої дії, які можна було би запускати на відстань від одного до 6-ти тисяч кілометрів. Такі ракети долетіли би навіть до США.

А місяць тому КНДР провела перші випробування такої зброї, переконані у Європі та Сполучених Штатах, хоча Північна Корея оголисила, що запустила мирний супутник. Усе це означає поглиблення конфронтації Пхеньяна з іншими країнами.

Олексій Мельник, експерт військових програм:

- По Чехову якщо рушниця висить у першому акті, то у третьому повинна вистрелити. Будь яка провокація може спричинити нехай навіть регіональний конфлікт. Тобто ігнорувати можливість військового конфлікту теж не можна.

Однак точно спрогнозувати подальші дії Північної Кореї досить складно, адже - це найбільш закрита країна у світі, а її лідер уже майже рік не робить жодних публічних заяв.

Олександр Николишин, Володимир Дєдов, К1.

Телепрограма