Головна Мапа сайту Контакти
RSS
24 серпня 2009
Один день. Світ

У Каннах пройшов "піротехнічний спектакль"

21:11

У Каннах салютували. День Незалежності України тут ні до чого, просто щороку на Лазурному узбережжі проводять так званий "піротехнічний спектакль". Найкращі фахівці Франції та всього світу показують усе, на що здатні. Від звичайного салюту такі вистави відрізняються тим, що спалахи вогню поєднуються із музикою, перетворюючись у незабутнє шоу. Його бачив Роман Бочкала.

Ось тут на березі Канн 35 років тому у італійця Джовані Пандейра виникла ідея: поєднати вогонь та музику. Відтоді щолітку сюди приїздять туристи з усього світу, аби подивитися, що з цього вийшло.

У пана Бернара сьогодні важливий день. Він відповідає за організацію шоу. Настрій - гарний, здається, все іде добре.

Бернар Уі, організатор шоу феєрверків:

- Уявіть собі величезний екран завширшки 500 метрів. Саме в такій площині відбуватиметься шоу. Насправді я навіть не здогадуюсь, як все виглядатиме цього разу, бо кожен спектакль унікальний.

200 тисяч глядачів - саме стільки їх з'їжджається до Канн на спектакль феєрверків. Це і прості туристи, і багатії. Біля цього вітрильника - "Ламборгіні" з німецькими номерами. А ось "Феррарі" найзаможнішого шейха Об'єднаних Арабських Еміратів.

Автівка вкрита золотом, а її номерний знак - одиниця - коштував володареві 14 мільйонів доларів.

Шейхи та інші ВІП-персони оселилися у готелі "Карлтон". Саме з цього номера шоу буде видно якнайкраще, запевняє директор готелю. Ціна питання - три тисячі євро за ніч.

Стюарт Амадеі, директор готелю "Карлтон":

- Тут хто тільки не зупинявся. Під час кінофестивалю тут живуть кінозірки, ну а зараз - королівські особи з Арабських Еміратів.

Якщо придивитися, то серед яхт можна побачити баржі - саме з них лунатимуть постріли.

Нам дозволили роздивитися човни з вибухівкою, але тільки у супроводі поліцейських. Власне цей катер і належить правоохоронцям. Зараз саме буксирують маленькі човники - вони мають стояти поміж барж. Таких як ця. Начиння на її борту вистачить, аби висадити в повітря ціле місто.

Елізабет Лара, організатор шоу феєрверків:

- Ми це називаємо "піромелоді". Мистецтво поєднання піротехніки та музики, зазвичай - класичної. Кожен удар барабана чи тарілки лунатиме під конкретний постріл.

І от початок шоу. Воно триватиме 35 хвилин. Усе як у французький кухні. Спочатку - аперитив, тобто прелюдія. А вже потім - справжнє сяйво.

А це - пальба з маленьких човників. Висота таких пострілів - 50 метрів. А от баржі освітлюють небо на висоті 300 метрів.

Все, що ви щойно бачили, зародилося в голові цього месьє. Франсіс Шурьє - піротехнік з Парижа - вже не вперше влаштовує вистави такого рівня. Він з когорти молодих "артистів" - саме так у Франції називають піротехніків.

Франсіс Шурье, піротехнік:

- Створюючи цей спектакль, я повністю покладався на власні почуття та уподобання, як у виборі музики так і картинки. Саме тому я назвав це шоу "Емоції". Я просто хотів передати свої почуття.

З Франції Роман Бочкала, Владлен Ноль, К1.

- Дійсно вражає. Просто фантастичне шоу.

- Салютуватимуть сьогодні і в Україні. За офіційною інформацією, о 22-й, тобто одразу після випуску "Одного дня", у Києві, Севастополі, Одесі, Керчі, Вінниці, Львові, Житомирі, Рівному і Дніпропетровську в небі засяють святкові феєрверки.

- Офіційна інформація досить стисла. От цікаво, чи в інших містах та містечках України буде феєрверк?

- Думаю, буде. Можливо, не такий масштабний, як у Каннах. Поживемо - побачимо.

Телепрограма