Головна Мапа сайту Контакти
RSS
25 серпня 2009
Один день. Світ

Виповнюється 190 років з дня народження слідчого Пінкертона

21:09

Думаю, до цієї справи ще залучать і приватних агентів. Тим часом нині виповнюється 190 років від дня народження - Алана Пінкертона - першого в історії приватного детектива. Саме до них звертаються люди, коли поліція безсила, а треба докопатися до правди. Втім, сищики не лише шукають злочинців і стежать за невірними дружинами. Політики теж не обходили їх своєю увагою. Яку роль приватні детективи відігравали в політиці - далі - одна історія.

Алан Пінкертон - тілоохоронець президента Лінкольна

Алан Пінкертон робив бочки, коли замовники розрахувалися з ним підробними грошима. Розгніваний бондар знайшов фальшивомонетників і віддав у руки закону. Така слава зробила його шерифом, а згодом він заснував власне детективне агентство. Спочатку його сищики боролося з грабіжниками потягів. Після кількох гучних успіхів Пінкертрону довірили охорону президента Лінкольна, і він тричі відвернув замах на нього. Втім сенаторів обурило, що президента стереже приватна особа. Від послуг Пінкертона відмовились, а за рік Лінкольна застрелили.

Ентоні Уласевич - "права рука" Ніксона

Ричард Ніксон, який в'їхав у Білий дім 69го року, вважав, що йому потрібний власний слідчий орган, крім ЦРУ та ФБР. На роль особистого сищика він обрав приватного детектива Ентоні Уласевича. За 22 тисячі доларів на рік він стежив за особистими недругами Ніксона. Коли почався Уотергейтський скандал, Уласевича послали давати хабарі агентам, яких спіймали на зламуванні офісу Демократичної партії. Втім вийшло - на гірше. Роль детектива спливла на поверхню. Це додало доказів, що Ніксон намагався приховати свою причетність до цього скандалу.

Ентоні Пеллікано - детектив з "залізним дзьобом"

Зірка Ентоні Пелікано зійшла, коли перед репортерами він знайшов нібито викрадене з могили тіло покійного чоловіка Ліз Тейлор. За це вдячна кіноакторка ввела його у світ шоу-бізнесу. Методом своєї роботи Пелікано обрав підслуховування телефонних розмов. Так він зібрав величезну колекцію компромату і тримав під ковпаком весь Голівуд. Політики теж користувалися його послугами у пікантних справах. Саме Пеллікано дискредитовував коханок Білла Клінтона. Коли президент заявляв, що у нього не було сексуальних стосунків з Монікою Левінскі, Пеллікано влаштував прес-конференцію колишнього бойфренда Моніки, який назвав її "німфоманкою". За свою пристрасть до незаконного прослуховування - Пелікано поплатився свободою. Зараз він відбуває термін в американській в'язниці.

Телепрограма