Головна Мапа сайту Контакти

Надприродні новини

Учені довели, що від любові до ненависті один крок

Учені довели, що від любові до ненависті один крок

13 липня 2010 | 12:20

Вже сотні років людина хоче зрозуміти, що ж таке любов. Античні філософи, середньовічні схоласти, романтики Відродження описували її як необхідне почуття для кожної людини, космічну силу, що подібна до сили тяжіння. Платон говорив, що любов - це спонукальна сила духовного сходження. Вже пізніше з'явилися наукові теорії про те, що любов - це лише посилена діяльність вентральної області головного мозку, яка виробляє допамін, природній стимулятор, відправлючи його у різні частини мозку, коли людина закохана.

Душевні страждання, спричинені відмовою коханої людини, можуть призвести до краху надій і втрати ґрунту під ногами. Для деяких людей отримати негативну відповідь на питання про взаємність почуттів є рівносильним втраті сенсу життя. Інші сприймають це менш чутливо. Але все ж любов - почуття, яке контролюється досить важко. Вона може принести масу незабутніх позитивних переживань або стати причиною несподіваних наслідків. Чому так?

Людська душа - таємниця, проте такий підхід не влаштовує нейрофізіологів, у яких є своя інтерпретація цього явища. За даними недавніх досліджень, результати яких були опубліковані в "Журналі нейрофізіології", такий стан може бути спричинений спільністю нервових центрів головного мозку, що відповідають за певні функції.

За допомогою магнітного резонансу (МРТ) дослідники фіксували активність мозку 15 студентів, які нещодавно отримали відмову від своїх коханих. Під час експерименту вчені виявили, що погляд на фотографію "колишніх" стимулював кілька ключових областей в головному мозку. Фотографії інших людей такого ефекту не викликали.

І ось, що це за області:

  • область вентральної покришки в центрі мозку, яка відповідає за мотивацію і винагороду. Зокрема, за романтичне кохання;
  • прилеглі ядро, орбіто-і префронтальна кора, які пов'язані з бажанням і наркоманією. Частина дофамінергічної  системи;
  • острівна кора, яка пов'язана з фізичним болем і стражданням.

Тому вчені вважають, що "пристрасть" є цілеспрямованим станом, а не конкретною емоцією. А романтична відмова є особливою формою залежності. Дослідники говорять, що ті люди, які можуть впоратися з переживаннями відмови, мають сильну волю і потужну «систему виживання» в організмі.

Крім того, нейрофізіологи з'ясували, що чим більше часу минуло з моменту відмови, тим менша активність згадуваних центрів. Тому треба частіше довіряти народним прислів'ям і приказкам. Як кажуть люди, час лікує!

ВеликаяЭпоха.ru 

 

Телепрограма