Головна Мапа сайту Контакти

Надприродні новини

Льодовики Евересту тануть із неймовірною швидкістю

Льодовики Евересту тануть із неймовірною швидкістю

21 липня 2010 | 19:40


"Фотографії показують приголомшливий факт: гімалайський лід зникає. Вони демонструють втрату крижаної маси за період у 89 років", - цитує Бі-бі-сі повідомлення Азіатської громади, яка організувала дослідження.

Британський альпініст Меллорі зробив у 1921 році фотографію головного льодовика найвищої в світі гори. На його фото видно, що крижаний масив займає практично всю сфотографовану ущелину. На фотографії 2010, що було зроблена  альпіністом Девідом Брешірсом, льодовик ледве дотягнувся до середини міжгір'я.

"Швидкість танення льоду в цій частині центральних і східних Гімалаїв вкрай висока і спустошлива", - говорить фотограф. Для доказу він також порівнював свої роботи з фотографіями Вітторіо Селл, італійського дослідника Гімалаїв, який побував у тих же місцях на рубежі XIX і XX століть.

Питання про швидкість танення льодів на Гімалаях давно викликає запеклі суперечки. Прихильники і противники теорії глобального потепління зламали на ньому чимало списів. Так, в 2007 році Міжурядова група зі зміни клімату (МГЕЗК) опублікувала звіт, в якому стверджувалося, що лід на Гімалаях повністю розтане до 2035 року.

Це твердження викликало шквал критики, в тому числі з боку уряду Індії, який безпосередньо зацікавлений у збереженні льодовиків - для індійців це основне джерело води, так як гори живлять їх головну річку Ганг. У результаті МГЕЗК була змушена спростувати свою заяву. Щоравда, експерти групи продовжують стверджувати, що лід на Гімалаях тане в результаті дій людини, нехай і не такими швидкими темпами.

З прихильниками теорії потепління складно посперечатися - безліч даних свідчать про скорочення льодовиків на всій планеті, в тому числі в Арктиці та Антарктиці. Так, середня площа арктичних льодів скоротилася у XXI ст. на 10% у порівнянні з періодом 1979-2000 років. Правда, поки не зрозуміло, чи буде цей процес прогресувати, або він вже незабаром сповільниться чи навіть піде назад.

mignews.com

Телепрограма