Головна Мапа сайту Контакти

Надприродні новини

Трансплантація органів: життя після смерті

Трансплантація органів: життя після смерті

26 жовтня 2010 | 12:43

Пересадка органів вже давно перестала бути чимось сенсаційним. Але навіть у науковому світі трансплантологія займає особливе місце. Матеріалісти-вчені заперечують містику, але визнають, що деякі аспекти донорства залишаються для них абсолютно загадковими. І що може статися з людиною з чужим органом у тілі - у кінцевому підсумку не знає ніхто.

Чужа кров

Чи змінюється людина після пересаджування органів? Довгий час вважалося, що трансплантологія не має "містичних" побічних дій і на клінічну картину стану організму ніяк не впливає. Але не так давно в Австралії вченим довелося зіткнутися з очевидним-неймовірним.

У мешканки Сіднея, 15-річної дівчини відмовила печінка, і їй був пересаджений донорський орган. Через деякий час після пересадки австралійка захворіла. В її стані, як вважали фахівці, хвороба загрожувала неминучою загибеллю. Але коли дівчину доставили в клініку, і взяли у неї кров на аналіз, то гепатологи не повірили власним очам.

Виявилося, що у молодої австралійки змінилася група крові, яка взагалі-то дається людині раз і назавжди з моменту народження! Повторні аналізи підтвердили: рубінова рідина в організмі дівчини стала точно такою ж, як у її донора. Коли ж пацієнтка клініки одужала, ретельне обстеження показало, що вона абсолютно здорова. Настільки, що їй не потрібно більше приймати імунодепресанти - препарати, що перешкоджають відторгненню донорських органів. Цей випадок - безпрецедентний. Після його оприлюднення вчені вперше відкрито заявили про те, що в результаті пересадки органів людина може стати іншою. Правда пояснити, що ж все-таки сталося з дівчиною з Австралії вони так і не змогли. Її феномен зараз скрупульозно досліджується.

Роздвоєння особистості

Більше тридцяти років американка Деббі В. була переконаною тверезинецею і взагалі - поборницею здорового способу життя. Але перше, чого їй захотілося після пересадки серця, це було пиво. А коли їй дозволили сісти за кермо, вона сіла і поїхала у закусочну фастфуду, де наїлася досхочу курки в клярі. У США не приховують, від кого береться донорський орган для пересадки. І Деббі змогла дізнатися, що в її тілі б'ється серце 18-річного негритянського хлопчини Хови, що розбився на мотоциклі. Що в кишені його куртки було знайдено пакетик з його улюбленою закускою - смаженої в клярі курятиною.

А ще він обожнював пиво ... У дослідницькій практиці є й інші цікаві факти. Ось лише деякі. 47-річний робітник, не цікавився мистецтвом, після того як йому пересадили печінку молодого скрипаля, вразив оточуючих раптово спалахнувшим коханням до класичної музики. 

Студент, якому пересадили серце утопленика, раптом почав відчувати ірраціональний страх перед водоймами. Молода жінка після пересадки серця стала мучитися страшними болями в спині. Згодом з'ясувалося, що свого часу спина була травмована в її донора.

Є приклад, коли після операції мешканка Массачусетсу, яка боялася висоти, стала альпіністом. Адвокат з Мілуока, ненавидів солодке - полюбив шоколадні батончики, а семирічна дівчинка після пересадки серця, взятого у вбитої дитини, стала бачити ночами кошмари, в яких ставала жертвою вбивці ... Унікальних історій не так вже й мало. Їх дослідники, у свою чергу стверджують, що могло бути набагато більше. Просто багато пацієнтів соромляться говорити про дивні переживання, побоюючись, що їх приймуть за божевільних.

Які будуть версії?

Людина, яка перенесла операцію з пересадки життєво важливих органів, може набути рис характеру, притаманних донору. Цей висновок зробив відомий вчений Гері Шварц, професор психології та медицини з університету штату Арізона. На його думку, внутрішні органи в процесі життя генерують електромагнітну енергію.

Пересаджені в новий організм, вони починають по-своєму впливати на нервові клітини - одні клітини гасять, інші підстьобують, треті будять від довгої сплячки. В результаті змінюються психосоматичні рефлекси - у людини з'являються нові звички і навіть здібності. Найсильнішим генератором, за словами професора Шварца, є серце - після його пересадки зміни, що відбуваються з людиною, можуть виявитися найбільш відчутними.

Втім, навіть коли переливають кров, деякі пацієнти починають відчувати дивні відчуття. Від донора, наприклад, передаються активність, сонливість, пустощі. Правда, цей ефект тимчасовий - надалі у людини працює вже свій орган кровотворення. Німецький невролог Фрідріх Штріан стверджує, що живі тканини мають клітинну пам'ять. І будь-який внутрішній орган - це своєрідне сховище інформації, що надходить від імпульсів головного мозку. Після пересадки ця інформація прочитується - людина починає відчувати чужі думки, почуття, страхи.

У цьому ж ряду і фантомні болі. Існує і менш екзотична гіпотеза. Пересадка органів є дуже серйозною операцією, яка супроводжується наркозом. Після неї пацієнт повинен все життя приймати ліки, що пригнічують відторгнення донорських органів, а також інші сильнодіючі засоби. Всі ці препарати можуть дати побічні дії, які ще досить слабо вивчені. Серед таких побічних ефектів - і незвичайні зміни в натурі людини.

Телепрограма