Головна Мапа сайту Контакти

Надприродні новини

Американці створили вічний наногенератор

Американці створили вічний наногенератор

10 листопада 2010 | 12:50

Американськими фахівцями було створено принципово новий тип наногенератора, який можна використовувати для живлення мікроскопічних приладів - кардіостимуляторів або побутових плеєрів.

Мікроскопічні електрогенератори працюють за принципом механічного стиснення. Пристрій, який можна вмістити між пальцями або, наприклад, в підошву черевика чи імплантувати в тканину серця, виробляє постійну енергію. Перспективи таких наногенераторів величезні - від мікроелектроніки до хірургії. Найсучасніші пристрої, які створили у Технологічному інституті Джорджії, виробляють до 3 Вольт. Цей тип наногенераторів практично в сто разів потужніший, ніж генератор, який вважався інноваційним всього рік тому.

Новий генератор створено на основі сучасних полімерів. Вченим вдалося виростити масиви нанопроводів конічної форми, для цього була використана унікальна живильна підкладка і розчин звичайного етилового спирту. Потім ці мікродроти були нанесені на ультратонку полімерну плівку. Шари цієї плівки складаються в своєрідні "нанобутерброди" розміром приблизно 2 на 1,5 см, вони і служать генераторами енергії, якої цілком вистачить для роботи кишенькового калькулятора.

До запуску технології в промислове використання, звичайно, ще далеко. Починаючи з того, що для вирощування нанопроводів потрібні складні умови - режим тиску і температура близько 650 градусів по Цельсію. І закінчуючи тим, що вчені припускають: в найближчі роки вони зроблять ще більш досконалі мікрогнератори, які вже можна буде випускати масово.

Ультракомпактні електричні пристрої в даний час живляться від акумуляторів. Їх головним мінусом є недовговічність. Тому найважливішим напрямком вважається розробка мікрогенераторів енергії, з яких можна одержувати нехай невелику, але постійну потужність. За задумом технологів, ці генератори не будуть вимагати швидкої заміни і прослужать багато десятиліть.

Джерело:  Утро.ru

Телепрограма