Головна Мапа сайту Контакти

Надприродні новини

Американські астрономи склали мапу темної матерії

Американські астрономи склали мапу темної матерії

15 листопада 2010 | 13:14

За словами вчених, незважаючи на те, що візуально виявити наявність темної матерії неможливо, її присутність вдається зафіксувати за непрямими ознаками, зокрема за наявністю гравітації.

Нова мапа темної матерії, як відзначили вчені, дозволяє не тільки краще зрозуміти сутність цієї маловідомої субстанції, але і більше дізнатись про загадковий феномен - темну енергію, яка, як припускають фізики-теоретики, відповідає за розширення Всесвіту в просторі.

Мапа темної матерії була складена в районі гігантського галактичного кластера Abell 1689, віддаленого від Землі на 2,2 млрд світлових років. Даний кластер зважаючи на свою масивність є одним з найяскравіших прикладів так званих гравітаційних лінз, що притягає і відбиває світло від більш далеких об'єктів.

Дослідники з Лабораторії реактивного руху NASA у Каліфорнії, заявили, що при складанні мапи розподілу темної матерії були використані нові математичні моделі, які більш точно описують фізичні властивості темної матерії та особливості її взаємодії із звичайною речовиною.

Дослідникам було відомо, що в скупченні галактик Abell 1689 присутня не лише звичайна речовина у вигляді зірок і міжзоряного газу. Світло, що проходить через скупчення скривлюється, немов при проходженні через збільшувальне скло - а так як залежність кута відхилення світла від маси галактик відома, астрономи змогли швидко виявити невидиму темну матерію.

У Abell 1689, як каже Ден Коу - керівник дослідницької групи, виявилося більше речовини, ніж в інших відомих скупченнях галактик, саме завдяки темній матерії. Вчений підкреслив, що це спостереження дуже цікаве, оскільки дозволяє ще й уточнити час, коли почали формуватися групи галактик.

До певного моменту (точних дат поки що немає, але, імовірно, це мільярди років тому) галактики розштовхувала темна енергія, сила, що діє в масштабах Всесвіту і протидіє гравітаційному тяжінню.

Джерело:  Фокус.UA

Телепрограма