Головна Мапа сайту Контакти

Надприродні новини

Фізикам вперше вдалося створити і утримати антиматерію

Фізикам вперше вдалося створити і утримати антиматерію

18 листопада 2010 | 12:33

У статті, опублікованій в британському журналі Nature, вчені ЦЕРН пишуть про те, що їм вдалося відтворити у вакуумі 38 атомів антиводню, деякі з яких проіснували одну десяту долі секунди, що дало вченим достатнє підґрунтя для їх вивчення.

"Ми в захваті. Це п'ять років важкої роботи", - визнав керівник експерименту "Альфа" Джеффрі Хангст.

Атом антиводню складається з негативно зарядженого антипротона і позитрона - античастинок протона і електрона. Як підкреслює Nature, основне завдання вчених експерименту "Альфа", а також іншої колаборації ЦЕРН - "Атрап", порівняти рівні енергії антиводню і водню для підтвердження того, що антиматерія володіє такою ж силою електромагнітного поля, що і матерія.

Це припущення лежить в основі теорії Великого вибуху, який призвів, за однією з версій, до утворення нашого Всесвіту. Великий вибух 13 млрд років тому виробив однакову кількість матерії і антиматерії, проте остання зникла.

Її пошуком і займаються вчені, щоб пояснити, чому виникла в нашому світі асиметрія, знайти її джерело і пояснити розвиток Всесвіту.

Для проведення експерименту була розроблена спеціальна вакуумна пастка. Завдяки потужним магнітним полям в ній вдалося утримати протягом долі секунди атоми антиводню від зустрічі з матерією.

Європейський центр ядерних досліджень розташований поблизу Женеви. Учені ЦЕРН досягли великих успіхів у вивченні антиматерії, синтезувавши перший атом антиводню в 1995 році.

У 2002 році фізики ЦЕРН зуміли створити тисячі атомів антиводню, однак вони проіснували кілька мілісекунд, перш ніж анігілювали з матерією на стінках контейнерів.

Джерело:  Сегодня.UA

Телепрограма