Головна Мапа сайту Контакти

Надприродні новини

Представлені нові докази можливого існування на Марсі живої води

Представлені нові докази можливого існування на Марсі живої води

17 грудня 2010 | 13:19

Гіпотеза заснована на даних дослідження найбільших каналів Червоної планети, що прорізають рівнину Хріса. Вважається, що вони були утворені величезними потоками води, що виливалися, мабуть, з підземних джерел, — натяк на те, що резервуари грунтових вод були колись широко поширені у верхній частині кори. Насправді, обвали на дні каналів вказують на місцезнаходження стародавніх водосховищ.

Теплове моделювання, виконане міжнародною групою учених під керівництвом Алексиса Палмеро Родрігеса з Інституту планетарних наук (США), показало, що під декількома десятками метрів пористої дрібнозернистої породи може існувати термальна аномалія, де вода може перебувати в стабільному стані.

Учені відзначають, що нинішня інтенсивність теплообміну між внутрішньою частиною планети і поверхнею в чотири рази нижче, ніж 3 млрд років тому, коли утворилися канали. Отже, сучасні запаси води повинні залягати в чотири рази глибше, ніж тоді. Дослідники оцінюють глибину в 120 м, що сповна доступно, тим більше що вода ховається під рихлою породою.

Автори роботи проводять аналогію між гіпотетичними марсіанськими водосховищами і водоносними горизонтами, що залягають під вічною мерзлотою на Землі. А це означає, що для розвідки води можна скористатися земними методами, тобто шукати соляні пласти і льодовики.

Не виключено, що в таких резервуарах могло зародитися життя, яке навчилося обходитися без сонячного світла...

Телепрограма